Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Krydderurter

I denne aktivitet skal eleverne lære om nogle af fremtidens fødevarer og udfordre deres egen smag ved at prøve at smage forskellige fødevarer fra naturens spisekammer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Insekter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Insekter
  • Krydderurter
I denne aktivitet skal eleverne få lyst til og mod på at smage på udfordrende og ikke så velkendte fødevarer. De skal lege med smagen og udfordre sig selv og hinandens smagsmod, mens de får indsigt i, hvordan insekter kan tilberedes, hvordan de smager alene og i kombination med andre fødevarer. Eleverne får indblik i de forskellige smagsnuancer ved at kombinere og eksperimentere med insekter, krydderurter og tang samt andre fødevaregrupper. Eleverne skal gennem dialog komme med forslag til råvarernes anvendelsesmuligheder.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne opnå kendskab til forskellige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
Eleverne skal gennem smagsoplevelser og tilberedning af forskellige krydderurte-kiks tilegne sig viden om krydderuter, herunder deres smag og anvendelsesmuligheder, samt blive bevidst om lugtesansens store betydning for oplevelsen af smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Krydderurter
  • Bagning
  • Lugtesansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Snak
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Snak
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Bagning
  • Lugtesansen
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Hvordan kan I smage jeres mad til? Og hvordan kan I få lidt ekstra smag ind i jeres retter? Vi har samlet en række videoer om tilsmagning, som du kan bruge i din undervisning.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Vi har samlet tre videoer til dig, der handler om at sanke. Mikael Schneider guider dig til hvordan du kan sanke i skov, by og på stranden og giver nogle bud på hvordan du kan anvende dine sanke fund i lækre retter.
Fag
Tværfaglig, Natur/teknologi, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Natur/teknologi
  • Madkundskab
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Eleverne fra 5.A på Tarup Skole har sammen med STYRBÆKS gennemført Smag for Livets undervisningsforløb “Grisen og Smagen”, som bl.a. rummer gårdbesøg og tilsmagning med krydderurter.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Opskrifter > Urter
Prøv denne hjemmelavede purløgspesto i en hjemmesmurt sandwich til madpakken.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderurter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Denne lækre vegetariske version af den velkendte ret chili con carne smager skønt. Opskriften er er prøvesmagt af Smag for Livets smagspartnere i 6.D på Brøndbyøster Skole, da de besøgte Krogerup Avlsgård i Madkundskab i samarbejde med skolehaveprojektet Haver til Maver.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Krydderurter
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami

6. Skov-te

Til Skov-te kan I bruge nogle af de spiselige urter, I kan finde i naturen. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke planter der kan anvendes. Prøv f.eks. med vandmynte, hybenrose, citronaloysia, kamille eller mælkebøtte. Se flere forslag i opskriften.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderier
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderier
  • Krydderurter
Fra marts kan man være heldig at finde et sted, hvor der vokser ramsløg. Ramsløg er lette at genkende på den kraftige løgduft, der minder meget om hvidløg. Her finder du en opskrift på en pesto med ramsløg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskrifter > Madpakken
Prøv denne hjemmelavede purløgspesto i en hjemmesmurt sandwich til madpakken.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderurter
Pimp din madpakke med disse spyd.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Krydderurter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskellige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bagning
  • Krydderurter
Opskriften er udviklet til undervisningsaktiviteten 'Smag til med krydderurter', hvor eleverne kan opnå kendskab til en række forskelige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Opskrifter > Tang
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Opskrifter > Smag på havet
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Opskrifter > Løg
Fra marts kan man være heldig at finde et sted, hvor der vokser ramsløg. Ramsløg er lette at genkende på den kraftige løgduft, der minder meget om hvidløg. Her finder du en opskrift på en pesto med ramsløg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
  • Krydderurter