Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Blæksprutter

Aktiviteten her introducerer eleverne til en grundlæggende viden om blæksprutten som en helt speciel art. Gennem et par tekster samt en udskæringsvideo, som er produceret af Smag for Livet med blæksprutteforskeren Peter Faxholm i centrum, kommer vi rundt om både anatomi, levesteder og udskæring. Dette følges så op i næste aktivitet, hvor selv skal arbejde med tilberedningsformer.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Blæksprutter
  • Anatomi
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Se
  • Snak
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Læs
  • Se
  • Snak
  • Blæksprutter
  • Anatomi
Eleverne skal i denne aktivitet nu selv erfare, hvordan forskellige tilberedninger har betydning for, hvordan vi oplever smagen af blæksprutter.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Blæksprutter
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Tilbered
  • Blæksprutter
  • Tekstur
I naturen og havet > Blæksprutterne kommer
Eleverne skal, til lyden af havet og ved hjælp af forskellige ledetråde, komme frem til den erkendelse, at der lever blæksprutter i de danske farvande. De får også en indledende fornemmelse af, at blæksprutten er en spændende art med kæmpeøjne og sugekopper.
Fag
Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Blæksprutter
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Snak
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Lyt
  • Snak
  • Blæksprutter
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Eleverne bevæger sig i denne aktivitet ind i blæksprutternes forskellige arter. Her skal eleverne, gennem et spil med informationskort, finde det blækspruttebillede, der passer til den korrekte information. Eleverne skal arbejde sammen i par eller små grupper, hvor de gerne skulle erfare, at der findes mange forskellige former, størrelser og farver på blæksprutter.
Fag
Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Blæksprutter
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Snak
  • Undersøg
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Beskriv
  • Snak
  • Undersøg
  • Blæksprutter
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Tre hjerter og blåt blod! Kan det virkelig passe? I denne aktivitet skal eleverne helt ind under huden på blæksprutten og få et indblik i blækspruttens fascinerende anatomi. Aktiviteten er opbygget med en grad af valgfrihed, så det er op til den enkelte lærer at vurdere, om det er muligt at indkøbe hele blæksprutter, som eleverne selv skal ordne og rense.
Fag
Natur/teknologi, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Blæksprutter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Beskriv
  • Udskær
  • Undersøg
  • Natur/teknologi
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Beskriv
  • Udskær
  • Undersøg
  • Blæksprutter
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
På verdensplan er bestanden af blæksprutter stigende i alle områder, samtidig med at fiskebestanden er dalende. Det gør blæksprutter til et godt, bæredygtigt alternativ til fisk. Hvordan blæksprutterne så smager og kan tilberedes, kan eleverne afprøve i køkkenet i denne aktivitet.
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Blæksprutter
Aktivitetstyper
  • Lav
  • Smag
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Lav
  • Smag
  • Blæksprutter
  • Undersøgelse
  • Modellering
  • Perspektivering
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
I denne samling af videoer kan du gå på opdagelse i forskellige madtekniske metoder og teknikker. Videoerne er af varierende sværhedsgrad, så du kan anvende dem som passe til netop din undervisning.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilberedning
  • Metafor
  • Maillard
  • Blæksprutter
  • Sensorik
  • Innovation
  • Karamelisering
  • Madlavningsmetoder
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Tilberedning
  • Metafor
  • Maillard
  • Blæksprutter
  • Sensorik
  • Innovation
  • Karamelisering
  • Madlavningsmetoder