Gå til hovedindhold

Du er her

Sensorik: Modul B - Lugtesansen og sensoriske fænomener

Natur/teknologi
Varekendskab
Grundtilberedning
Naturfag i produktion
Forfattere:  Marie Damsbo-Svendsen, Bat-El Menadeva Karpantschof, Michael Bom Frøst

I dette modul lærer eleverne om lugtesansens anatomi, hvad forskellen på lugt og smag er, hvorfor det kan være svært at genkende en duft, og hvilken betydning tilvænning eller ”adaptation” til en aroma har for vores oplevelse af mad. I undervisningsforløbet indgår et indtalt slideshow, smags- og lugteøvelser, som kan laves i et klasselokale, en kort film med dygtige kokke, der viser, hvordan tilvænning indvirker på smagsoplevelsen, og en køkkenøvelse hvor eleverne får mulighed for at opleve det sensoriske fænomen tilvænning på egen krop.

Moduler i forløbet:
Modul A: Smagssansen og trigeminalsansen
Modul B: Lugtesansen og sensoriske fænomener
Modul C: Tekstur: Høre- og følesansen
Modul D: Sensoriske metoder
Modul E: Principper for velsmag

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet introduceres eleverne til hvad lugtesansen bidrager med til den samlede oplevelse af mad ved at lytte til et oplæg.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab, Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Grundtilberedning
Denne aktivitet er en smagning. Eleverne skal smage på en jellybeans (det kan også være vingummi, krydderurter, frugt eller grøntsager) for at opleve forskellen på smag og duft, samt hvordan samspillet har betydning for det, vi kalder flavouren.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab, Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Grundtilberedning
  • Smag
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
Denne aktivitet er en duftøvelse, hvor eleverne skal identificere, hvilke aromatiske ingredienser der er i 10 forskellige duftglas kun ved brug af duftesansen.
Fag
Naturfag i produktion, Varekendskab, Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
  • Naturfag i produktion
  • Varekendskab
  • Grundtilberedning
  • Duft
  • Udforsk
  • Snak
Denne aktivitet består af en kort film og en øvelse. I øvelsen oplever eleverne en række sensoriske fænomener. Eleverne skal smage på kanel/vanilje mælkedrikke og dufte til glas med kanel og vanilje for blandt andet at opleve fænomenet ”adaptation” eller tilvænning.
Fag
Natur/teknologi, Varekendskab, Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak
  • Natur/teknologi
  • Varekendskab
  • Grundtilberedning
  • Lyt
  • Smag
  • Udforsk
  • Snak