Ole G. Mouritsen, centerleder for Smag for Livet og professor i biofysik, er portrætteret i januar måneds Biophysical Society Newsletter, som udgives af verdens vigtigste biofysiske selskab.
Ole G. Mouritsen er professor og dr.scient. Han har forsket ved flere universiteter og har siden 2001 været professor i biofysik ved Syddansk Unversitet, hvor han også har været centerleder for MEMPHYS - Center for biomembranfysik.
I 2014 tiltrådte han som centerleder for Smag for Livet - et landsdækkende, tværfagligt forsknings- og formidlingscenter for smag støttet af Nordea-fonden.
Fra maj 2017 tiltræder han som professor i gastrofysik ved Københavns Universitet.
Videnskaben bag smagen
I portrættet i Biophysical Society Newsletter afslører han, at han som ung gerne ville læse både naturvidenskab og historie, da han i 1970 begyndte på Aarhus Universitet. En umulig kombination dengang, og der gik da heller ikke længe, før Ole G. Mouritsen med egne ord "hang fast" i naturvidenskaben, da han begyndte at arbejde med forskning.
En af hans karrieres største udfordringer har været at bevæge sig mellem forskellige forskningsområder og arbejde med tværfaglige problemstillinger, fortæller han til nyhedsbrevet.
I de senere år har Ole G. Mouritsen særligt arbejdet med videnskaben bag mad og smag, bl.a. med fokus på tang, umami og mundfølelse. Han undersøger bl.a. relationerne mellem madens struktur, tekstur, mundfølelse og smag. Et arbejde, han udfører sammen med såvel videnskabsfolk som kokke.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi og af Japans regering udpeget som ambassadør for japansk mad- og måltidskultur.
Læs hele portrættet fra Biophysical Society Newsletter i pdf'en vedhæftet denne side.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).