Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Smager jordbær bedre end chips? Det kommer an på, hvem man er.
    Smager jordbær bedre end chips? Det kommer an på, hvem man er. Foto: Eva Rymann

Du er her

Smagsklummen: Når smagspræferencer gøres anderledes

Søger...

Blogs og klummer Hvordan reagerer en gruppe 10-årige drenge, når en af dem bedre kan lide bær og asparges end chips og slik? Mød Morten med den anderledes smag i Stinne Gunders klumme.

Jeg mødte Morten på en folkeskole i Jylland. Han deltog i en fokusgruppe, hvor vi lavede collager af madbilleder. Morten var den fysisk mindste i gruppen, og han var ret stille i forhold til sine klassekammerater. Han sad i ro og mag og lavede sin collage, og indimellem tog han del i snakken omkring bordet med kortere kommentarer. Fx da nogle drenge blev lækkersultne af et billede af chips og Morten tørt tilføjede: ”Jeg kan bedre lide asparges”.

Da collagearbejdet lakkede mod enden, rakte Morten mig sin collage og jeg udbrød: ”Der er rigtig mange bær på den. Dem har du været god til at finde.”

Men Morten fik ikke ro til at svare, det gjorde en anden dreng for ham: ”Det er fordi, han elsker jordbær. Han kan ikke lide andet i hele verden!”

Så tog Morten til genmæle: ”Nej, jeg kan lide masser af andre ting”, og klassekammeraten kastede hovedargumentet på bordet: ”Nej, du kan ikke lide slik. NEJ! Du får EKSEM!”

Det var tydeligt, at Mortens mindre almindelige smagspræferencer var noget, som de andre drenge havde en holdning til. At Morten foretrak asparges fremfor chips var én ting, men at han ikke kunne lide slik (eller ikke kunne tåle det, det fremgik ikke hvorvidt eksemen var reel eller klassekammeratens detroniserende påhit) placerede ham nærmest i en forræderrolle.

Mortens smag adskilte sig fra de andre drenges, og hans præferencer var tilsyneladende et kendetegn, som de andre drenge udviste tydelig afsmag og foragt overfor. Køns- og alderskonventionerne (10-årige drenge foretrækker ikke bær og asparges fremfor chips og de ELSKER slik) er i den grad inkluderende og ekskluderende i denne gruppe af 10-årige.

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Stinne Gunder Strøm Krogager er medieforsker og lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Hun arbejder med mediebrug, særligt i forhold til mad- og hverdagspraksis.

I Smag for Livet undersøger hun, hvordan børn approprierer, kopierer og forhandler mediemadens modeller for smag og køn, samt deres fornemmelse for de æstetiske koder, som både køn og smag formidles igennem.