Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Kruspersille

Søger...

Kort fakta :

Kruspersille bliver typisk 20-40 cm høj og 10-20 cm bred. Den er meget almindelig i de danske køkkenhaver og bliver brugt flittigt i det danske køkken. Planten er langsomt voksende og trives bedst i sol/halvskygge. Den kræver mellem gødning og bladene er grønne og fligede.

Beskrivelse
Kruspersille stammer oprindeligt fra Sydeuropa og er den mest benyttede krydderurt i Danmark. 
Ofte planter man kruspersille sammen med andre planter for at styrke de andre planter og afskrække skadedyr fra især tomater, gulerødder, purløg og asparges. Den trives både i krukker og i drivhus. 

Kruspersille er en to-årig plante med pælerod. Det betyder, at den det første år kun danner blade og året efter både danner blade og blomster.

Kruspersille er både vitamin-, jern- og mineralrig.

Smagsnoter/aromaer
Kruspersille minder meget om bredbladet persille i smag og duft. Dog er mundfølelsen helt anderledes på de to. Kruspersillen er let stikkende i munden og kan fremstå tør og let bitter i hele munden og på tungen.

Friskhakket persille dufter af dansk sommer med nye danske kartofler.

Klargøring og opbevaring
Kruspersille skal klargøres som andre krydderurter. Klip den gerne lige inden brug og skyl grundigt for jord. Den kan sagtens opbevares i køleskabet et par dage på noget let fugtigt papir.

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Nye danske kartofler vendt i smør og friskhakket persille, så bliver det ikke meget bedre. 
Derudover anvendes persille ofte som pynt, eller i sovse, som fx når der skal laves stegt flæsk med persillesovs.

Kilder: haveisten.dk, Gastronom Bogen (5. udgave)

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Kruspersille-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.