Timian er en urteplante/busk/bunddække, som er i læbeblomstfamilien, og der findes ca. 350 forskellige timianarter.
Beskrivelse
Timian har små ovale, grågrønne blade. Findes frisk, tørret, helt og stødt. Timian er en hårdfør plante, der ofte bliver brugt som bunddække. Den findes i mange varianter, fx almindelig timian, smalbladet, bredbladet, citrontimian og krybende timian. Kan bruges hele året. Blomstrer mellem juni og august.
Smagsnoter/aromaer
Meget krydret. Varme vil fremhæve smagen. Dufter af meget, men behageligt.
Klargøring og opbevaring
Skæres/klippes, skylles for jordbakterier, tørres af. Opbevares på køl, med bunden i vand. Kan tørres.
Match med grøntsager, protein, bær og urter
Fungerer godt i fond og marinader af kød, evt. med rødvin, hvidløg og laurbær.
Timian og citron/røde bær fungerer godt, f.eks. citrontærte med vaniljeis og friske timianblade (eller i en sauce), eller en bærtrifli, hvor timian kan være prikken over i’et.
Bagte grøntsager kan vendes i olivenolie, salt og frisk/tørret timian (timiansmagen vil blive kraftigere ved opvarmning).
Kilder: Gastronombogen (5. udgave), jespersplanteskole.dk, havenyt.dk, mountainvalleygrowers.com
Her kan du hente skilte til urtehaven |