Hvis det er svært at spise de anbefalede 600 gram grøntsager og frugt om dagen - ja, så er det ikke så mærkeligt, siger Smag for Livets centerleder, professor emeritus Ole G. Mouritsen. Vi er nemlig biologisk kodet til især at eftertragte smagen af sød og umami, men det er to smage, som grøntsagerne typisk ikke indeholder særlig meget af - hvis overhovedet.
Men det er der to løsninger på, forklarer Ole G. Mouritsen i denne Klimakrøller-podcast.
Løsning 1: Tilfør umami til det grønne - fx ved at bruge lidt soja, gærflager, modne tomater, svampe, ansjos, fiskesauce eller parmesan, når du laver mad.
Løsning 2: Frigør det grønnes potentiale for umami eller sød smag ved at nedbryde planternes proteiner og kulhydrater. Enten under tilberedning i køkkenet eller i færdige produkter, som f.eks. er fermenterede som sojasauce eller miso.
"Jeg tror som videnskabsmand på, at man med nogle enkle indsigter godt kan flytte noget," siger Ole G. Mouritsen om udsigten til, at den grønne omstilling faktisk vil forandre vores madvaner på en måde, der varer ved.
Samtidig udtrykker han et ønske om, at store industrivirksomheder som f.eks. Arla eller Danish Crown ville tage fat på udfordringen med at lade de grønne planter og bælgfrugter som f.eks. hestebønner, som vi i dag giver til dyrene, blive spist af mennesker i stedet for.
Hør hele podcasten "Mumset bæredygtighed i dit køkken feat. Ole G. Mouritsen" på dette link til Spotify eller her hos Københavns Universitet.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).