Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • jordbær

Du er her

Jordbær (Korona)

Søger...

Kort fakta :

Jordbærret er et flerfoldssamfrugt (falsk frugt). Dette betyder i jordbærrets tilfælde, at der på ydersiden af bærret sidder nødder. Derfor betegnes jordbærret både som et bær og en nød. Et ”ægte” bær består af en frugtknude, som er svulmet op, eksempelvis ved solbær. 

Beskrivelse:
Jordbær planten laver middelstore bær og giver et stort udbytte, hvor bærret har en sød smag uden meget syre. Korona jordbærret er karakteristisk for sin helt mørkerøde farve, som er gennemgående i hele bærret. 
Bærret er ikke et fast bær, og bliver derfor nemt trykket, derfor er det vigtigt, at de ikke opbevares i et for tykt lag, og dermed får tryk skader. 

Jordbærret indeholder en masse vitaminer bl.a. vitamin A, kalcium, magnesium og C-vitamin. C-vitaminet forsvinder dog hurtigt efter plukning, derfor er det bedst at anvende dem helt friskt. 

Sæson: 
Korona jordbærret modner tidligt, fra midt juni og slutter midt juli.

Smagsnoter/aromaer:
Smagen af jordbær er fyldig, med stor sødme og næsten ingen syre. 
Bærret dufter af sødme og dansk sommer. 

Klargøring og opbevaring:
Da bærret har et stort vandindhold (op til 90%), går det let i forrådnelse. Derfor er det vigtigt af bærret først skylles lige inden anvendelse. Jordbær nippes efter skylning, da bærret ellers vil opsuge vand og fortynde smagen af jordbær. 
Grundet det høje vandindhold egner jordbærret sig ikke til at blive opbevaret i køleskabet, dette vil dæmpe smagen. Hvis man dog vælger at gøre dette, er det vigtigt at tage dem ud nogle timer i forvejen inden anvendelse, så bærret kan få lov til at opbygge smag igen. 

Jordbær har bedst af at blive anvendt samme dag, som de plukkes, men kan opbevares 2-3 dage ved køligere temperaturer. 

Bærret et velegnet til frysning, dog bruges det oftest til marmelader hvis dette er tilfældet.

Anvendelses muligheder – Retter:
Jordbærret anvendes oftest friskt som det er, og typisk i desserter, dog findes der også mange klassiske retter med jordbær.

Romanoff – Fraises Romanoff
Modne jordbær flækket og marineret i appelsinsaft tilsmagt med sukker og curacao, anrettes iskoldt i portionsglas. Serveres med flødeskum tilsmagt med vanilje og sukker. 

Jordbærtærte – Tarte aux fraises
Mørdej udrulles i strimler på 12 cm bredde, afbages let, til dejen er ”tør”. En kant af kransekagedej sprøjtes langs siden og trykkes op i en trekant, bages let gylden ved 200°C og afkøles helt. 
Bunden pensles med tempereret overtrækschokolade og hærdes. Lidt flødecreme sprøjtes på, og tærten fyldes med rensede og aftørrede friske jordbær og overtrækkes med naturgelé eller hvidvinsgelé. 
Tærten skæres i portionsstykker og serveres med cremefraiche.
 

Kilder: Plantetorvet.dk, Esromgaard.dk, Gastronombogen (5. Udgave), dcapub.au.dk