Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Solbær

Søger...

Kort fakta :

Solbær gror på buske. Den er oprindeligt en skovplante og er indrettet på at nøjes med det lys, der siver ned gennem træerne. Dette er ikke ensbetydende med at den har bedst af skygge. Selve bærrene dannes i høj grad, som navnet antyder, i sol. Ift. jordbund kan den gro i lidt af det hele, både ler-, sand- humusjord. 

Beskrivelse
Solbærbuske springer ikke umildbart i øjnene på en, når man passerer dem. Bærrene sidder under bladene og kan være svære at få øje på i forbifarten. Dog kan den være lettere at se når den blomsterne springer ud, dette sker oftest sidst i april. Resten af foråret og forsommeren fremtræder busken grøn, indtil de sorte, blanke bær fylder grenene. De modner i juli-august og kan godt hænge i et par uger på busken inden de naturligt falder af.

Smagsnoter/aromaer
Solbær kan være meget syrlige og let bitter. Derfor er det ikke alle der er lige vilde med solbær, dog kan disse smagsnoter reduceres markant ved at fryse bærrene. 

Dog passer de friske godt til fx morgenmaden ovenpå skyr eller yoghurt. Laktosen neutraliserer det syrlige bær, så man kun får den rene bær smag

Klargøring og opbevaring
Solbær plukkes umildbart lige inden brug. De skylles let og er derefter klar brug.

Anvendelses muligheder 
Solbær ses ofte i form af marmelade eller som pynt på desserter.

 

Kilder: Gastronombogen (5. udgave), havenyt.dk