Du skal undersøge, hvad der sker med æblets smag - herunder grundsmage, konsistens og aroma - når det tilsættes andre krydderier, krydderurter eller råvarer.
Sådan gør I:
Tag et æble og skær det i både.
Sæt de krydderier/råvarer som du vil tilsætte til æblet frem.
Forslag til krydderier/råvarer:
- lakridspulver
- karry
- kanel
- rucola
- parmesanost
- kakao
- ingefær
Tilsæt lidt af hvert krydderi/råvare, til de forskellige stykker æble og smag på det – ét af gangen.
Diskutér nu, hvad tilsætningen af denne råvare/dette krydderi gør ved smagsoplevelsen.
- Hvilken smag/krydderi/råvare kunne være sjov at arbejde videre med sammen med æblet?
- Hvilken smagskombination smager mest interessant/spændende/anderledes/lækkert
- Hvorfor?
God fornøjelse!
Er du lærer og kunne du godt tænke dig at lave denne aktivitet med dine elever, så klik dig ind på forløbet Æbler - tilsmagning og sorter fra vores samling af undervisningsmaterialer Fag med Smag.
Omtalt i artiklen
Kirsten Marie Pedersen er uddannet lærer og master i sundhedspædagogik. Frem til sin pension arbejdede hun som lektor i madkundskab på University College Lillebælt (nu UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole), hvor hun uddannede madkundskabslærere, udviklede læremidler og arbejdede for både Smagens Dag og Madkamp – DM i Madkundskab, foruden en stadig meget aktiv rolle i Smag for Livets undervisnings- og formidlingsaktiviteter.
Kirsten Marie Pedersen er udnævnt til smagsambassadør for sit arbejde i Smag for Livet.
Cathrine Terkelsen er smagsambassadør, lærer, cand.pæd. i didaktik og - frem til 1/5 2021 - læremiddelredaktør i Smag for Livet . Cathrine har udviklet og redigeret læremidler til brug i bl.a. folkeskolen og på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis undervisningsunivers, Fag med Smag.
Cathrine har derudover undervist i madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.
I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.