Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Marengs er æggehvider og sukker - og luft og skønhed. Foto: Majbritt Pless
    Marengs er æggehvider og sukker - og luft og skønhed. Foto: Majbritt Pless

Du er her

Ægget med de mange muligheder

Søger...

Reportager fra undervisning Æg har så mange forskellige egenskaber, at det nærmest er en gastronomisk schweizerkniv. Æg kan hæve, sammenbinde, tykne og emulgere - og er fuldt af smag i sig selv. Her afprøver et hold lærerstuderende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvad ægget kan i køkkenet.

Æg er et særligt interessant emne at arbejde med i madkundskab. De lærerstuderende opdager, hvor mange madtekniske egenskaber æg har og hvor stor en rolle de spiller i den almene madlavning. 

Når vi laver mad, udnytter vi blandt andet, at æg kan fungere som bindemiddel, hævemiddel, emulgeringsmiddel og jævnemiddel. Samtidig gør vi brug af, at æggets proteiner forandrer sig, når vi udsætter dem for syre, mekanisk påvirkning eller varme.

Læringsmålet for denne gang i køkkenet var, at de studerende skulle opnå praktiske erfaringer med og viden om ægs madtekniske og funktionelle egenskaber. Der blev lavet et væld af retter med æg, der på hver sin måde skulle anskueliggøre dette, f.eks. æggehviders evne til at binde luft i marengs. De studerende fik til opgave at lave hver sin ret og undersøge æggets funkton heri for derefter at fremlægge for holdet, hvilken madteknisk egenskab ægget havde i retten.

Billedgalleriet ovenfor viser en række eksempler.

Læs mere:

Linket "Se ind i maden" uddyber viden om hhv. madens struktur, tekstur og mundfølelse forklaret i et gastrofysisk perspektiv.

"Smagen af æg" beskriver en lang række tilberedninger af æg samt en kulturhistorisk vinkel på æggets betydning.

Omtalt i artiklen

Lektor, master i sundhedspædagogik (MSU), lærer

Majbritt Pless er lektor ved Læreruddannelsen på Fyn, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab.

Majbritt Pless har igennem mange år arbejdet med børn, mad og sundhed. I Smag for Livet arbejder hun i praksis med at udvikle undervisningsforløb og forankre Smag for Livets projekter på læreruddannelsen. Hun har også stået bag konkurrencen Madkamp - DM i Madkundskab.