Smag for Livets smagsambassadører er et korps af unge ildsjæle, der har forbilledlige evner til at formidle viden om smag – med både ord, leg og smagsprøver.
Ud over titlen og anerkendelsen får Smagsambassadørerne mulighed for hver at bruge 15.000 kr. til at gennemføre udadvendte arrangementer om smag og om smagens betydning for vores liv.
Udnævnelsen finder sted ved Smag for Livets seminar på Syddansk Universitet i Odense, den 16. november 2015 kl. 17.30.
Smag for Livet udnævner følgende seks Smagsambassadører:
Cathrine Terkelsen
Cathrine Terkelsen udnævnes til Smagsambassadør, fordi hun med et stort engagement bringer sine formidlingsevner som skolelærer med madglæde i spil både i skolen og midt mellem madglade danskere på madmarkeder og festivaller.
Cathrine Terkelsen er lærer med linjefag i bl.a. madkundskab. Hun studerer desuden didaktik (dansk) på Aarhus Universitet.
Cathrine Terkelsen har deltaget som formidler og underviser ved bl.a. SPIS! Odense Food Festivals Madmarked og Forskningens Døgn. Hun har desuden vundet DM i Madkundskab 2015 med 6.B fra Haahrs Skole.
Charlotte Holm Brodersen
Charlotte Holm Brodersen udnævnes til Smagsambassadør, fordi hun med ustoppelig begejstring og arbejdsiver bruger sin glæde ved madlavning til nyskabende projekter, som giver børn mulighed for at lære, alt imens de giver den kreativ gas i køkkenet.
Charlotte har bl.a. udviklet innovativt undervisningsmateriale til konceptet Kok Amok, der lader skoleelever dyste på at udvikle en sød og en salt ret, hvor tre lokale råvarer indgår – helt uden opskrift.
Charlotte Holm Brodersen er studerende ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet og legatmodtager i Smag for Livet, hvor hun udvikler undervisningsmidler, der fremmer kreativ og innovativ læring gennem mad og smag.
Denise Gjørtz Krog
Denise Gjørtz Krog udnævnes til Smagsambassadør, fordi hun med stor iver eksperimenterer med maden og udvikler nye opskrifter med smagssammensætninger, der udfordrer vores forventninger – alt sammen for at gøre os andre klogere på smag.
Denise Gjørtz Krog studerer Ernæring og Sundhed ved University College Sjælland, Ankerhus med specialeretning i Ledelse, Fødevarer og Service.
Denise Gjørtz Krog har bl.a. udviklet undervisningsmaterialer om smag til folkeskoleelever og formidlet viden om smag ved både Forskningens Døgn, Folkemødet på Bornholm og Food Festival i Aarhus.
Jonas Stejn Klotz
Jonas Stejn Klotz udnævnes til Smagsambassadør, fordi han med imponerende tværfagligt overblik blander viden om kultur, lyd og smag til at undersøge og fortælle om den færøske smags særkende – og servere indsigten i form af mundrette mini-sandwiches og rejsefortællinger.
Jonas Stejn Klotz er studerende ved Ernæring og Sundhed på Professionshøjskolen Metropol og legatmodtager i Smag for Livet. Hans projekt ”Smag på Færøerne” sætter fokus på de særlige smags- og lydindtryk, der hører til Færøerne.
Kasper Styrbæk
Kasper Styrbæk udnævnes til Smagsambassadør, fordi han har modet og nysgerrigheden til at udfordre sit eget håndværk med videnskab og videreformidle det, han lærer, til både kokke og skoleelever.
Kasper har bl.a. vist, hvordan kemi og kokkearbejde kan føre til både kalkificerede tomater (tomater der får en kunstig skal) med overraskende fyld og til indsigt i naturvidenskab og gastronomi.
Kasper Styrbæk er kokkeelev ved STYRBÆKS og legatmodtager i Smag for Livet. Hans projekt ”Kalkificering af fødevarer” udvikler og formidler viden om, hvordan man kalkificerer tomater og andre fødevarer for derefter at fylde dem med en ny smag.
Mie Thorborg Pedersen
Mie Thorborg Pedersen udnævnes til Smagsambassadør, fordi hun med legebarnets nysgerrighed og videnskabskvindens grundighed bruger vandmand og videnskab til at vise børn og voksne, hvad fysik og kemi er, hvordan vandmænd kan holde på alt det vand, de består af – og hvordan de smager.
Mie Thorborg Pedersen er specialestuderende ved Memphys – Center for Membranfysik ved Syddansk Universitet. Hun er ansat som studentermedhjælper i Smag for Livet, hvor hun bl.a. formidler forskning i vandmænds fysik – og smag.
Omtalt i artiklen
Cathrine Terkelsen er smagsambassadør, lærer, cand.pæd. i didaktik og - frem til 1/5 2021 - læremiddelredaktør i Smag for Livet . Cathrine har udviklet og redigeret læremidler til brug i bl.a. folkeskolen og på de fødevarefaglige erhvervsuddannelser. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis undervisningsunivers, Fag med Smag.
Cathrine har derudover undervist i madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.
I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.
Charlotte Holm Brodersen er smagsambassadør og legatmodtager i Smag for Livet. Hendes projekt ”Kit til madkundskabsundervisning” bidrager til madkundskabsundervisningen med et kit og undervisningsmidler, der fremmer kreativ og innovativ læring gennem mad og smag.
Charlotte blev i november 2015 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.
Denise Gjørtz Krog blev februar 2016 færdiguddannet som professionsbachelor i Ernæring og Sundhed ved University College Sjælland, Ankerhus med specialeretning i Ledelse, Fødevarer og Service.
I løbet af det sidste år på uddannelsen har Denise Gjørtz Krog arbejdet med forskellige projekter i Smag for Livet-regi, såsom udvikling af undervisningsmateriale og som projektkoordinator på workshop ved Forskningens Døgn. Derudover har hun været med på Folkemødet på Bornholm 2015 i forbindelse med projektsamarbejdet 'Smag & Lær' samt Århus Food Festival 2015.
Jonas Stejn Klotz er legatmodtager i Smag for Livet. Hans projekt ”Smag på Færøerne” sætter fokus på de særlige smags- og lydindtryk, der hører til Færøerne.
Kasper Styrbæk er legatmodtager og smagsambassadør i Smag for Livet og kok ved STYRBÆKS.
Hans projekt ”kalkificering af fødevarer” udvikler og formidler viden om, hvordan man kalkificerer tomater og andre fødevarer, for derefter at fylde dem med en ny smag.
Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen er videnskabelig assistent i Smag for Livet, hvor hun bl.a. formidler sin forskning i vandmænds fysik og smag.
Hun er pt. i gang med sit ph.d.-projekt om gastrofysiske perspektiver af vandmænd. Hun modtog i marts 2020 et EliteForsk-rejsestipendium for sit arbejde.