Når gourmetkokken Kenneth Toft-Hansen og hans assistent Christian Wellendorf går i konkurrence i Lyon i aften ved Bocuse d'Or, repræsenterer de Danmark i det, der i kokkkeverdenen er verdensmesterskabet.
Holdet trænes og coaches af flere andre berømmede kokke, blandt andre den tidligere Bocuse d'Or-vinder Rasmus Kofoed og Francis Cardenau.
Konkurrencen er kulminationen på mange måneders koncentreret arbejde med at udvikle og forfine mad- og smagshåndværket til det ypperste, en kok kan præstere.
Men hvad betyder det så for en dansk kokkeelev anno 2019?
Ifølge Simon Sørensen og Flemming Rukjær, kokkefaglærere på TechCollege i Aalborg, er Bocuse d'Or og andre kokkekonkurrencer et eksempel på, hvor langt det er muligt at nå, hvis man bliver ved med at raffinere sit arbejde i køkkenet. Samtidig, siger Simon Sørensen, er det et eksempel på, hvor meget det koster i tid, flid, "nørderi" og dedikation at nå op på så højt gastronomisk niveau.
"Det kan sammenlignes med ekstremsport," siger han.
Krydrer undervisningen med gourmetkokkenes særlige magi
De to faglærere fortæller, at kokkeeleverne ikke kun finder forbilleder og inspiration i "ekstremsporten". TV-kanaler og streamingtjenester bugner af madprogrammer og -konkurrencer, som især giver en fornemmelse for madens visuelle del.
"Så kommer de og spørger, hvordan man laver det - hvilke teknikker, der er brugt," tilføjer Flemming Rukjær.
Faglærerne på TechCollege udnytter dog også kokke-koryfæernes særlige inspiration og køkkenkunst i undervisningen. F.eks. har Kenneth Toft-Hansen og Christian Wellendorf tidligere arbejdet sammen med kokkeelever fra både TechCollege, Kold College og College360 - dels i undervisningen, og dels i offentligheden i regi af Smag for Livet.
Læs mere:
Alt om konkurrencen på Bocuse d'Or Danmarks hjemmeside
Omtalt i artiklen
Simon N. Sørensen er uddannet kok og faglærer på gastronomuddannelsen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.
Han er medlem af Smag for Livets centerledelse og koordinator i GastroLabCollege.
Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024) og deltager også i arbejdet med at revidere Gastronom - Lærebog for kok, smørrebrød og catering.