Gå til hovedindhold

Du er her

Æggeviden! Udforsk ægget i køkkenlaboratoriet

Madkundskab
Udskoling
Forfattere:  Cathrine Terkelsen, Anne Torpegaard Festersen, Morten Christensen

I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde undersøgende med udgangspunkt i æggets madtekniske egenskaber. Fælles for alle eksperimenterne er, at eleverne arbejder ud fra en undersøgende tilgang, hvor de ikke får færdige opskrifter, men skal anvende deres viden og sanser, opstille hypoteser og eksperimentere med æggets forskellige tilberedningsmetoder.

Vil I arbejde mere med æg og æggets madtekniske egenskaber, kan der med fordel arbejdes med materialet om Omeletten som I finder her 

I kan også lade jer inspirere af filmen hvor Kokkefaglærer Simon Sørensen og gastrofysiker Morten Christensen ser nærmere på processserne, de køkkentekniske og fysisk-kemiske egenskaber i mayonnaise, omelet og bearnaise Følg linket her

Aktiviteter i forløbet

Teksturkortene er et læremiddel til at aktivere elevernes forforståelse, og det giver tilmed eleverne et analyseredskab til senere brug, når de skal undersøge og sætte ord på æggets tekstur i æggeeksperimentet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Æg
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Tekstur
  • Æg
I denne aktivitet skal eleverne få kendskab til og viden om æggets mange anvendelsesmuligheder og madtekniske egenskaber. Eleverne skal arbejde undersøgende og eksperimenterende. Fælles for alle aktiviteterne er, at de gennemføres uden en egentlig færdig opskrift. Eleverne vil blive præsenteret for et arbejdsark, som indeholder en ramme for aktiviteten med tilhørende undersøgelsesspørgsmål. Alle sanser skal i spil, så eleverne får en fornemmelse af, at sanser er vigtige som analyseredskab, når maden skal undersøges.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Madens æstetik
  • Æg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madens æstetik
  • Æg