Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Fedtsyre
    Fedtsyre. Foto: Pixabay

Du er her

Fedtsyre

Søger...

Kort fakta :

Fedtsyre eller fed syre. En fedtsyre består af en lang kæde af kulstofatomer med en carboxylsyregruppe. Nabokulstofatomer i kæden er kemisk bundet sammen af enten en enkeltbinding eller en dobbeltbinding.

Jo flere dobbeltbindinger, der er, jo mere umættet siger man, at fedtsyren er, og jo lavere smeltepunkt har den. Hvis der kun er enkeltbindinger, er fedtsyren fuldstændigt mættet.

Monoumættede fedtsyrer har en enkelt dobbeltbinding, for eksempel oliesyre fra olivenolie. Polyumættede (flerumættede) fedtsyrer har mere end én dobbeltbinding, for eksempel to dobbeltbindinger i linolsyre fra soyabønner, tre dobbeltbindinger i alfa-linolensyre fra hørfrø og seks dobbeltbindinger i omega-3-fedtsyren docosahexaensyre fra fiskeolie.