Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Ketchupeffekten.
    Ketchupeffekten. Foto: Pixabay

Du er her

Ketchupeffekten

Søger...

Kort fakta :

Hvorfor vælter ketchuppen pludselig ud af flasken, når vi ryster den, men ikke når vi blot holder den med åbningen nedad? Fænomenet, som kaldes ketchupeffekten, skyldes, at ketchup indeholder xanthangummi. Xanthangummi består af lange molekyler, der kan binde en masse vand til sig.

Når ketchuppen ”står stille” er xanthangummi-molekylerne filtret ind i hinanden og får derfor en meget høj viskositet – dvs. at ketchuppen er ”sej”.

Når ketchupflasken rystes, retter de lange kæder af xanthangummi-molekyler sig ud, viskositeten falder og, vupti, vælter ketchuppen ud af flasken.