Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Salturt

Søger...

Kort fakta :

Salturt (kveller) er en slægt med 3-6 arter der er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien, Sibirien og Nordamerika og en meget salt plante. Den har et meget karakteristisk udseende og vokser også ved næsten alle de danske kyster ved stranden.

Beskrivelse: 
Planten har et meget karakteristisk udseende og er glat at føle på. Bladene sidder parvis og sammenvokset med stænglen i midten.

Den bliver typisk mellem 5 og 20 cm høj. Blomsten er grøn, men kan under blomstring få en rødlig farve. Den gror i saltvand ved kyster. Bladende er kødfulde og stænglen er glat.

Smagsnoter/aromaer:
Meget salt, og så er den sprød at tykke. Har en meget frisk havduft og smager også frisk af hav.

Klargøring og opbevaring:
Skylles og blancheres. Derefter skal den opbevares i et kølerum der er 4-6 grader.

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Salturt er god i salater, ganiture med kartofler, dressinger og supper. Derudover passer den godt til fisk, pga. havduften. Vi ser den oftest anvendt som pynt på ”hav” retter, men kan sagtens inkorporeres i flere retter og saucer.

 

Kilder: Kokkebogen

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Salturt-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.