Oregano kalder vi populært for en pizza- og spaghettiurt, for det er især med inspiration fra det italienske køkken, at denne krydderurt er blevet kendt.
Oregano bliver gerne forvekslet med merian, da de smager næsten ens og kan bruges i de samme retter. Derudover kan det være svært at skelne mellem de mange forskellige nye sorter, der hele tiden dukker op.
Origanum betyder »bjergets glæde«, og både oregano og merian er blevet kaldt for »bjergmynte«. Der findes flere arter, som vokser vildt ved Middelhavet. I Danmark vokser vild merian på sandet jord. Blomstringen sker i løbet af sommeren, og de krydrede blomster tiltrækker et hav af insekter. Vild merian fra den danske natur har en mild smag. Dyrkede haveformer har kraftigere smag, mens planter, der vokser under varmere himmelstrøg, får kraftigere duft og smag.
Beskrivelse
Oregano er en urteagtig plante med en busket vækst. Blomsterne er lyserøde eller hvide og sidder i små stande. Hele planten bærer kirtler med duftende, æteriske olier. Blomsternes nektar søges ivrigt af bier, humlebier og sommerfugle.
Smagsnoter/aromaer
Oregano er kraftig i både smagen og duften. Derfor skal man arbejde forsigtigt med den og den anvendes sjældent i ”rå” form.
Klargøring og opbevaring
Plukkes, skylles og opbevares på køl. I køleskabet kan den holde sig 1-3 dage.
Match med grøntsager og protein
Oregano passer perfekt til supper, gryderetter, simreretter osv. Derudover er den en klassiker i pastaretter og på pizzaen, dog oftest i tørret form.
Oregano er også ofte anvendt i teblandinger.
Kilder: Gastronombogen (5. udgave), havenyt.dk
Her kan du hente skilte til urtehaven |