Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Oregano

Søger...

Kort fakta :

Oregano kalder vi populært for en pizza- og spaghettiurt, for det er især med inspiration fra det italienske køkken, at denne krydderurt er blevet kendt. 

Oregano bliver gerne forvekslet med merian, da de smager næsten ens og kan bruges i de samme retter. Derudover kan det være svært at skelne mellem de mange forskellige nye sorter, der hele tiden dukker op.

Origanum betyder »bjergets glæde«, og både oregano og merian er blevet kaldt for »bjergmynte«. Der findes flere arter, som vokser vildt ved Middelhavet. I Danmark vokser vild merian på sandet jord. Blomstringen sker i løbet af sommeren, og de krydrede blomster tiltrækker et hav af insekter. Vild merian fra den danske natur har en mild smag. Dyrkede haveformer har kraftigere smag, mens planter, der vokser under varmere himmelstrøg, får kraftigere duft og smag.

Beskrivelse
Oregano er en urteagtig plante med en busket vækst. Blomsterne er lyserøde eller hvide og sidder i små stande. Hele planten bærer kirtler med duftende, æteriske olier. Blomsternes nektar søges ivrigt af bier, humlebier, og sommerfugle.

Smagsnoter/aromaer
Oregano er kraftig i både smagen og duften. Derfor skal man arbejde forsigtigt med den og den anvendes derfor sjældent i ”rå” form.

Klargøring og opbevaring
Plukkes, skylles og opbevares på køl. I køleskabet kan den holde sig 1-3 dage.

Match med grøntsager og protein
Oregano passer perfekt til supper, gryderetter, simre retter osv. Derudover er den en klassiker i pasta retter og på pizzaen, dog oftest i tørret form her. 

Oregano er også ofte anvendt i te blandinger. 

 

Kilder: Gastronombogen (5. udgave), havenyt.dk