Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • I duftmemory gælder det om at bruge lugtesansen. Foto: Smag for Livet
    I duftmemory gælder det om at bruge lugtesansen. Foto: Smag for Livet

Du er her

Vinsmageskolen: Spil duftmemory med duftene af vin

Søger...

Øvelse Vil du træne din evne til at genkende dufte i fx julens vine, så tag et spil Duftmemory og find ud af, hvor skarp din næse er.

Smagen af vin handler allermest om de duftstoffer, den indeholder. Så når en vinsmager taler om, at en vin smager af fx solbær, læder eller lakrids, er det i virkeligheden duftene, hun taler om.

Hvis du vil lære de typiske dufte i rødvin at kende og øve dig på at genkende dem, kommer her en øvelse, du snildt kan prøve derhjemme.

Øvelsen er endda børnevenlig og alkoholfri.

Duftmemory

Duftmemory er et huskespil lige som Memory (også kendt som "vendespil"), men her skal du som spiller bruge næsen og snuse dig frem til to ens dufte.

Find spillet og vejledningen her – og vil du øve dig på vinenes dufte, så vælg dufte, der er typiske for rødvin, fx:

  • jordbær
  • hindbær
  • brombær
  • solbær
  • kirsebær
  • violer (her kan kandiserede violer gå an)
  • grønpeber
  • trøffel (fx i form af trøffelolie)
  • lakrids (gerne som sirup for at fremme duften)
  • vanilje
  • peber
  • røg (kan købes som flydende røgaroma)

Omtalt i artiklen

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).