Mål:
Eleverne skal udvikle og spille et memory-spil med udgangspunkt i enten fysiske (pap-/karton-/papirbaserede) eller digitalt udviklede (fx iPad eller PC til udprint) brikker. Temaet er traditionelle retter og sigter mod i hvert fald følgende læringsmål:
- At eleverne arbejder kreativt med madkulturer
- At eleverne samarbejder
- At eleverne forbinder forskellige madkulturer med forskellige lande
- At eleverne kan argumentere for, hvorfor de knytter bestemte madretter sammen med forskellige lande
Aktivitetsbeskrivelse:
- Brainstorm med eleverne over Danmarks nationalretter og skriv deres viden på en liste.
Eks. på opbygning af dialogspørgsmål: ”Hvad kan I godt lide af mad?”
-> ”Ja, mange kan lide pizza/lasagne/burgere, men ved I, hvor disse retter kommer fra?” -> ”Er der noget mad, som er særligt dansk?” -> ”Hvad kalder man sådan nogle retter?” -> ”Ja, traditionelle retter” -> ”Nu vil jeg gerne teste, hvor meget I ved om traditionelle retter”
- Lad eleverne komme med andre retter, som kommer fra andre lande. Lad dem argumentere for, hvilket land de forbinder retten med og saml eventuelle kommentarer op i klassesnakken.
Eks. på opbygning af dialogspørgsmål:
”Hvorfor tror du, at lige præcis dén ret er særlig for lige præcis dét land?” -> ”Ja, du husker, at du smagte det i Grækenland – men hvordan kan vi vide, om noget er en særligt græsk ret, bare fordi vi har smagt den i Grækenland?” -> ”Ja, der er nemlig nogle råvarer eller produkter i de forskellige retter, som særligt knytter sig til bestemte lande eller områder. Fx er olivenolie en olie, som særligt bliver fremstillet i Middelhavsområdet, ikke mindst Grækenland”.
- Inddel eleverne i grupper af tre – fire personer og lad hver gruppe fremstille et memoryspil over madkulturer. Lad dem i gruppen selv finde ud af, hvordan deres spil skal udarbejdes – der kan dog som eksempel vises en spillebrik af en pizza og så en spillebrik af det italienske flag.
- Vejled eleverne undervejs i deres kreative processer og udfordr dem på, hvordan de afspejler landet (det kan være andet end landets flag).
- Lad grupperne spille deres spil, så de er sikre på, deres spil fungerer.
- Sæt grupperne parvis sammen og lad dem skiftevis forklare deres spil.
- Lad grupperne spille hinandens spil.
- Tal fælles i klassen om, der er kommet nye madkulturer i spil.
Forberedelse:
- Find sakse, limstifter, blade og karton eller pap til eleverne, eller
- iPad/PC samt mulighed for print (og gerne saks til udklipning af print)
Uddybende:
Typisk har hvert land flere retter, som kan betegnes som særligt knyttede til lige præcis dette land. I det nedenstående tilbydes et punktopstillet ”startskud” i forhold til at skabe et overblik over mulige traditionelle retter – og flere kan selvfølgelig findes både i litteraturen og på Internettet. Listen er tænkt som inspiration til arbejdet og dialogerne i klassen.
Argentina: Asado (grillet oksekød samt andre kødtyper)
Australien: Meat pie (fyldte tærter med hakket kød, sovs m.v.)
Danmark: Stegt flæsk (stegt svinekød i skiver, typisk serveret med persillesovs og kartofler)
Egypten: Ful medames (kogte bønner med bl.a. persille, løg og citronsaft)
England: Roast beef & Yorkshire pudding (budding serveret med mør roastbeef)
Indien: Tandoori-kylling (ovnbagt og yoghurt-marineret kylling med forskellige krydderier)
Irland: Colcannon (kogt skinke med bl.a. kartoffelmos og kål)
Island: Hakarl (gæret og tørret hajkød skyllet ned med snaps)
Italien: Bollito misto (mørkogt kød i grøntsagsbouillon)
Kina: Peking-and (tyndskåret and, typisk serveret med bl.a. agurker)
Frankrig: Pot-au-feu (gryderet med bl.a. oksekød og rodfrugter)
Jamaica: Ackee, saltet fisk (torsk sauteret med nationalfrugten ackee m.v.)
Japan: Ramen (hvedenudler i suppe med fx svinekød og tang)
Libanon: Kibbeh (hakket okse, lam, ged eller kamel stegt i knuste hvedekerner)
Mexico: Chiles en nogada (peberfrugt fyldt med kød m.v.)
Polen: Bigos (stuvning med bl.a. hvidkål og tomater samt kød)
Portugal: Francesinha (sandwich med fx pølse eller skinke, med lag af smeltet ost)
Singapore: Hainanese (kogt kylling i bl.a. hønsebouillon samt ris)
Spanien: Paella (ris, kylling, rejer)
Sydafrika: Bobotie (tærte/omelet med hakket kød)
Sydkorea: Bulgogi (oksekød i soja m.v.)
Tyrkiet: Döner kebab (lam, oksekød eller kylling stegt på roterende spyd)
Ungarn: Gullasch (gryderet med bl.a. kød, peberfrugt og tomat)
USA: Barbecue-ribben (marinerede ribben)
Østrig: Wienerschnitzel (paneret kalvekød med fx kartoffelmos)