Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • mynte

Du er her

Mynte

Søger...

Kort fakta :

Mynte er en uundværlig urt i køkkenet. Den bruges i mange forskellige retter, saucer, sirupper og dressinger. Myntegelé er et klassisk følgeskab til lam i England. Også dessertkøkkenet nyder godt af myntens friske aromatiske bidrag til kompotter, is m.m. 

Der er flere hundrede forskellige varianter af mynte, som fx marokkansk mynte, schweizisk mynte, krusemynte etc. De mest anvendte er grøn mynte og pebermynte.

Beskrivelse:

Mynte tilhører de læbeblomstredes familie (Lamiaceae) og stammer formentlig fra middelhavsområdet. Det er en ca. 50 cm. høj, flerårig urt med lancetformede, kraftige, grønne blade med små savtakker. 

Mynte kan både dyrkes i din vindueskarm, drivhus, havekrukke og i køkkenhaven, den kræver ikke den store opmærksomhed og breder sig uhæmmet i et bed.

Sæson: Mynte er i sæson fra juni til oktober.

Smagsnoter/aromaer
Mynte smager, som navnet antyder, af mint, menthol, carvon (centralt aromastof i kommen), citrus. Da mynte findes i utallige arter, er aromaerne lige så forskellige som fx æblemynte, ingefærmynte, chokolademynte m.m.

Klargøring og opbevaring
Skylles og opbevares på køl med et fugtigt klæde.

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer rigtig godt til lam, couscous-salat, tabouleh, tzatziki, solbær, ingefær, avocado.  

Kilde: Krydderier fra A til Z, Carl Th. Pedersen.

Her kan du hente skilte til urtehaven

Hent et Mynte-skilt til urtehaven med QR-kode her.

Hent skilte til alle urtehavens planter her.