Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Det er de mange lag, der har givet Striefkache dens navn. Foto: Ellen Ravn Habekost
    Det er de mange lag, der har givet Striefkache dens navn. Foto: Ellen Ravn Habekost

Du er her

Striefkache (Stribekage) med efterårets hindbær

Søger...

Opskrift :

Grundopskriften til denne smukke, velsmagende og ikke mindst meget holdbare kage, stammer fra Sønderjylland og hedder striefkache eller på rigsdansk stribekage.

Striefkache under tilberedning. Foto: Ellen Ravn Habekost

Tidligere blev kagen almindeligvis bagt til jul og kunne holde sig langt inde i det nye år i en stor kagedåse i husets kølige kælder. Kagen blev også brugt som barselskage. Indtil 1940'erne var det skik, at naboer og familie sendte lagkage som barselskage, - i håb om derefter at blive inviteret på barselsbesøg og trakteret med lagkage i rigelige mængder.

Vi har bagt denne lagkage med syltetøj af efterårshindbær. Sorten er Autumn Bliss, men vi glæder os allerede til næste år, hvor vi forhåbentlig kan bruge Aroma Queen og Polka. De er i hvert fald plantet. Man kan naturligvis også bruge gele og syltetøj af andre slags bær. Vær blot opmærksom på, at sukkermængden skal være mindst 1:2 – dog i bærrenes favør. Den relativt store sukkermængde er med til, sammen med lufttæt, kølig opbevaring, at forøge holdbarheden.

Smagen er formidabel. Syltetøj og kage smelter sammen til en himmelsk smag af marcipan, uden en eneste mandel. Når jeg tænker på, hvordan jeg sammen med mine søskende og forældre spiste resten af hindbærlagkagen efter en fødselsdagsfest, har jeg brug for meget andet end mine fysiologiske smagsløg til at beskrive kagens smag. Fornemmelsen i munden af denne bløde kage, det dejlige selskab og snakken om fødselsdagens oplevelser, oplevelsen af, at anden-, tredje-, fjerdedagslagkage bare smager af mere osv.

Det skal du bruge:

  • 12-14 tynde lagkagebunde

  • Hindbærsyltetøj af 800 gram hindbær

  • Et rundt fad 

  • Husholdningsfilm til at pakke kagen ind i.

 

Opskrift på hindbærsyltetøj

Ingredienser:

  • 800 g hindbær
  • 400 g sukker

  • Melatin

Fremgangsmåde:

  1. Bærrene koges møre.
     
  2. Melatin tilsættes under omrøring herefter sukker. 
     
  3. Kog til sukkeret er opløst.
  4. Køles af og anvendes.

 

Opskrift på lagkagebunde

Ingredienser:

  • 375 g blødt smør

  • 300 g sukker

  • 200 g mel

  • 175 g kartoffelmel

  • 1 tsk bagepulver

  • 6 æg

Fremgangsmåde:

  1. Pisk smør og sukker hvidt og skummende og tilsæt æggene et ad gangen, så dejen bliver blød og sammenhængende.
  2. Sigt mel og bagepulver ned i og vend det i.

  3. Tegn cirkler om en middagstallerken på bagepapir og bred dejen tyndt og jævnt ud. Dejen skal helt strække til 12-14 bunde – det giver mange striber – men du kan også vælge at lave færre og lidt tykkere bunde.

  4. Bag dem ved 175 grader til de er lysebrune i kanten.

  5. Efterhånden som de køler af samles kagen med syltetøjet. Smør det ud i et jævnt, tyndt lag. Slut med syltetøj på øverste lagkagebund.

  6. Pak kagen ind i film – også rundt om fadet – og lad den trække køligt – gerne 14 dage eller mere.

  7. Server i tynde skiver, - gerne med fløde, creme fraiche, ristede nødder eller mandler... måske du kan finde en kvist citronmelisse eller mynte til at komplementere kagens røde farve.

Omtalt i artiklen

Lektor, master i sundhedspædagogik, læreruddannet

Ellen Ravn Habekost er lektor ved Lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvor hun underviser i faget madkundskab, sundhedsfremme og bevægelse. Ellen har opbygget et skolehavemiljø i Jelling og arbejder med dette, både i den ordinære undervisning på lærer- og pædagoguddannelse og i samarbejde med lokale daginstitutioner og en kostkonsulent. 

I Smag for Livet arbejder hun med at udvikle smag i relation til maddannelse og bæredygtighed.

Ellen arbejder også med smag og madlavning med mennesker med nedsat funktionsevne og driver sammen med sin mand Christian og parrets børn det lille husmandssted Bøgely med en lille aroniamark, brombær, hyld og slåen omkring hestemarken, nøddehegn ved fårefolden, lidt spisekaniner, høns og kyllinger, en bigård  og en bær-, frugt- og køkkenhave.