I 8 enkle trin kan du træne dig op til at blive mere bevidst om smagen i det, du spiser - og at beskrive smagen
Grib et stykke frugt, brød...
Nyhed om undervisningArtikelNyt om smag
Hvordan kan viden, smagsoplevelser og test af forskellige tilberedninger inspirere unge i et uddannelsesforløb? Smagsambassadør Lise Brunk har tilrettelagt en række workshops...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Når vi taler om,...
KøkkentipMaterialePrøv selv
Hver femte indkøbskurv med mad havner ikke i maven, men i skraldespanden som klimabelastende madspild. En del af det skyldes, at vi er i tvivl om madens holdbarhed. Her får du...
Lav gele af forskellige slags frugt og grønt og prøv, om du kan genkende råvaren ud fra smagen.
Der findes en række klassiske...
VideoMaterialeFakta om smag
Når man laver mad, kræver det, at man bruger sin lugte- og smagssans, men også følesansen, siger slagter Ian MacDougall om sit madhåndværk....
En god forklaringMaterialeFakta om smag
Tallerkenens farve har betydning for hvordan maden smager, hvor godt vi kan lide den - og hvor meget vi spiser af den. Sensoriker Per Møller giver her en række eksempler på, at...
VideoMaterialeFakta om smag
:
Smag opfanger vi ikke kun med tungen. Vi bruger også lugtesansen, følesansen, synet og hørelsen, når vi smager på noget. Eleverne fra...
ArtikelArtikelNyt om smag
Smagen er den vigtigste faktor for, om vi vil spise den mad, vi har foran os. Men når sanserne er svækket, går det ud over smagen og appetitten. Det kan der gøres noget ved....
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Neurogastronomi er en tværdisciplinær videnskabsgren, som undersøger og beskriver det at smage, sanse og spise ved hjælp af...
KøkkentipMaterialePrøv selv
Når man skal lave mad til andre, bliver det særlig vigtigt at kende sin egen smag og at kunne beskrive den i ord
Det er utrolig svært at...
BegivenhedBegivenhedNyt om smag
Smag for Livet deltager i Kulturnatten under overskriften Test dine smagsløg. Her arbejder smagsforskere med tekstur og stærke smage, og...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Sensorik er videnskaben om sansernes virkemåde. I relation til menneskers spiseadfærd er specielt smagssansen, lugtesansen, følesansen (...
En god forklaringMaterialeFakta om smag
En grundsmag er en unik smag, der ikke kan sammensættes af andre smage. De fem grundsmage, som mennesket er i stand til at skelne, er sød, salt, sur, umami og bitter....
ArtikelArtikelNyt om smag
Det perfekte måltid består af velsmagende mad, som er tilberedt af gode råvarer med stor kyndighed – og så ‘alt det andet.’ Den nyeste forskning i den multisensoriske videnskab...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Signaler fra næsens lugtesans udgør en stor del af det, vi normalt opfatter som smag. Når vi spiser, kommer madens duftstoffer ind i...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Følesansen er i spil både inden vi spiser, og mens vi spiser. Den er med til at bygge forventningen om smagen.
Vi føler på maden...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Synæstesi (af græsk: synaisthesis = medfornemmelse) eller samsansning i forbindelse med smag vil sige, at vi får indtryk fra flere...
Tror du, at smagssansen på din tunge afslører alt, hvad maden smager af? Så tro om igen.
Smager du med tungen? Ja, det gør du, men du er...
ArtikelArtikelNyt om smag
Fem unge ildsjæle får mulighed for at lave udadvendte arrangementer om smag og dens betydning for vores liv
Smag for Livets...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Vi spiser med øjnene, siger man. Synet af maden giver forventninger til smagen - hvorefter vi beslutter, om vi vil smage eller ej....
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Mad giver lyd fra sig, når den tygges og flyttes rundt i munden. Lyden fra maden i munden går gennem kraniets knogler til det indre øre...
ArtikelArtikelFakta om smag
Samspillet mellem mundfølelsen og de øvrige sanser er grundlag for al gastronomi og god madlavning
Hjernen knytter forskellige...
Kort faktaMaterialeFakta om smag
:
Afhængigt af hvilken sygdom, der er tale om, kan smagsoplevelsen påvirkes på forskellig vis. Det vil altså være meget afhængigt af,...
Blogs og klummerArtikelNyt om smag
Kan man tune sine smagsløg på samme måde som man dvæler ved indtryk fra syns- og høresansen? Det er oplagt, når man er sammen med små børn, skriver Susanne Højlund i denne...