Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Pebernødder. Foto: Mikael Schneider.
    Pebernødder. Foto: Mikael Schneider.

Du er her

Smag en pebernød med alle dine sanser

Søger...

Artikel Tror du, at smagssansen på din tunge afslører alt, hvad maden smager af? Så tro om igen.

Smager du med tungen? Ja, det gør du, men du er måske mindre opmærksom på, at du bruger alle dine sanser, når du smager, også allerede inden maden rammer munden. Det kan du opleve med denne lille ”pebernøddeøvelse”.

  1. Tag en pebernød.
  2. Brug synssansen og sæt ord på, hvilke forventninger synet af pebernødden giver dig.
  3. Brug følesansen i fingrene og sæt ord på, hvad du kan mærke.
  4. Brug lugtesansen og forsøg at beskrive duften og identificere krydderierne.
  5. Brug høresansen, når du første gang tygger i pebernødden og bemærk hvilke lyde, der opstår.
  6. Brug smagssansen på tungen og smag efter grundsmagene.
  7. Brug følesansen i munden til at mærke pebernøddens tekstur.
  8. Brug lugtesansen igen og læg mærke til, hvordan duften slipper fra mundhulen og bagom op i næsen.

Har du ikke pebernødder i skabet, kan du prøve med et æble eller noget andet spiseligt, du har lyst til at smage ekstra godt på.