Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Simon Sørensen
    Foto: Simon Sørensen

Du er her

Smag #05: Madmodige Børn

Søger...

Bøger Madmodige Børn - et inspirationskatalog til forældre, der gerne vil støtte deres børn i at udvikle madglæde, spise varieret og prøve ny mad

Udfordringer med kræsenhed og mangel på madmod er noget, der fylder meget for mange familier. Nogle forældre tror, at de omhyggeligt skal instruere deres børn i at spise sundt og varieret, men for meget styring kan give bagslag, viser forskningen.

Hvis du vil støtte dit barn i at udvikle sin madglæde, spise varieret og have mod på at prøve mange forskellige slags ny mad, skal du slække på pres og restriktioner og i stedet lade barnet selv udforske smagens univers i trygge rammer.

Kontrolstrategier, regler og belærende ord om sund og usund mad virker nemlig modsat hensigten. Til gengæld kan det virke positivt at inddrage børnene - at lade dem bestemme menuen, røre i gryderne og lægge grøntsager i skålene. For derefter at nyde den gode mad sammen i en hyggelig og afslappet stemning.

Det er nogle af hovedkonklusionerne i bogen "Madmodige Børn" - med undertitlen et inspirationskatalog til forældre, der gerne vil støtte deres børn i at udvikle madglæde, spise varieret og prøve ny mad - skrevet på baggrund af eksisterende forskning i børns spiseadfærd og hvordan den påvirkes og udvikler sig.

Anbefalinger baseret på gennemgang af forskning

Bogen er skrevet af fire danske forskere fra Københavns Universitet, cand.scient. Patricia DeCosta, lektor Per Møller, lektor Michael Bom Frøst og lektor Annemarie Olsen - med ekspertise i bl.a. sensorik og udvikling af spisevaner hos børn og voksne.

De fire eksperter, der alle er tilknyttet Smag for Livet, har gennemgået den samlede forskning på området i et videnskabeligt review udgivet i tidsskriftet Appetite i juni 2017.

På baggrund af forskningsgennemgangen har de skrevet et inspirationskatalog henvendt til alle - og i særdeleshed til forældre - som gerne vil have et indblik i, hvordan børn bedst støttes i at grundlægge og udvikle sunde, varierede madvaner.

Download inspirationskataloget Madmodige Børn (pdf-format) her eller fra linket øverst på denne side.

Omtalt i artiklen

Cand.scient. human ernæring

Patricia DeCosta var en del af Smag for Livet frem til 2018, hvor hun var videnskabelig assistent ved Sensorik og Forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

I samarbejde med den sensoriske gruppe var hun ansvarlig for udarbejdelsen af et litteraturstudie og et idekatalog, der giver et overblik over, hvordan man kan støtte børn i at udvikle varierede, sunde spisevaner. Idekataloget, Madmodige Børn, er udgivet i Smag for Livets skriftserie og kan downloades her.

Lektor, ph.d.

Per Møller er fhv. lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

Han er ekspert i sanserne, og hvordan neuropsykologiske fænomener regulerer vores smagsoplevelse, appetit og fødevarevalg.

Lektor, ph.d.

Michael Bom Frøst er lektor i sensorik ved Københavns Universitet og tidligere leder af Nordic Food Lab. Hans videnskabelige baggrund er sensorik, med en stor viden om sensoriske metoder og viden om hvorfor vi kan lide det vi kan lide. Han forsker og underviser i snitfladen mellem naturvidenskab, gastronomi og oplevelse af smag.

Foto: Robert Elkjær.

Lektor, ph.d.

Annemarie Olsen er lektor i sensorik og forbrugervidenskab ved Københavns Universitet.

Annemarie Olsen er ekspert i børns smagspræferencer og hvordan de påvirkes. Hun er en af forfatterne bag bogen Madmodige børn, som er en populærvidenskabelig guide til forældre, der gerne vil inspirere børnene til at udvikle madglæde og mod på at prøve ny mad.