Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Saften af de blå slåenbær giver slikket en smuk rød farve. Foto: Mathias Skovmand-Larsen,
  • Saften af de blå slåenbær giver slikket en smuk rød farve. Foto: Mathias Skovmand-Larsen
    Saften af de blå slåenbær giver slikket en smuk rød farve. Foto: Mathias Skovmand-Larsen,

Du er her

Lav dit eget slåen-slik

Søger...

Opskrift Slåen, som stadig findes i naturen op mod jul, kan bruges til hjemmelavet slik - prøv selv.

En af de få frugter, der stadig kan findes i den danske natur ved juletid, er slåen. Slåen vokser over det meste af Danmark. Kun få plukker og bruger slåen, og dem der bruger den, bruger den primært til snaps.

Men denne fjendtlige og astringente bror til blommen indeholder også naturligt pektin, som kan give en dejlig konsistens i slik.

Ingredienser:

  • 1000 g æbler
  • 500 g slåen
  • 100 g sukker
  • 100 g æblemost

Fremgangsmåde:

  1. Kog slåen op sammen med lidt æblemost.
  2. Når frugten er ved at falde sammen og kernerne kan ses, sigtes massen, så alt andet end stenene passeres igennem sigten.
  3. Fjern kernehuset i æblerne og skær dem i kvarte.
  4. Kog æblerne sammen med sukker til de falder sammen.
  5. Blend æbler og slåen så massen er helt lind.
  6. Smør massen så tyndt ud, du kan, på silikonemåtter eller bagepapir (lidt svært).
  7. Sæt massen i ovnen ved 65 grader i ca. 2 timer.
  8. Skær eller riv slåenslikket i mundrette stykker.

Omtalt i artiklen

Adjunkt, cand.techn.al

I sin tid i Smag for Livet var Mathias Skovmand-Larsen researcher ved Nordic Food Lab og Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Han er nu adjunkt i madkundskab på UCC - et job, han også havde før sin tid i Smag for Livet.

Før det var han projektleder for Restaurant Relæ samt leder af importfirmaet Vinikultur.