Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Lugtesansen.
    Lugtesansen.

Du er her

Lugtesansen

Søger...

Kort fakta :

Signaler fra næsens lugtesans udgør en stor del af det, vi normalt opfatter som smag. Når vi spiser, kommer madens duftstoffer ind i næsen både udefra og inde fra mundhulen, når vi tygger maden.

Lugtesansen kan skelne op til en billion (1.000.000.000.000) forskellige duftstoffer. Lugtesansen giver derfor en langt mere varieret oplevelse af madens ”smag” end blot tungens information om de fem grundsmage.

Vi kan hverken lugte sur, sød, salt, bitter eller umami, men derimod en lang række unikke duftstoffer, hvoraf vi ofte knytter nogle til mad med meget af en særlig grundsmag. To eksempler er, når vi oplever duften af citron som sur, og duften af honning som sød.