Citrontimian er i læbeblomstfamilien. Citrontimian er en flerårig plante med blanke, grønne diamantformede blade og bleg lilla-lyserøde blomster om foråret/sommeren.
Beskrivelse
Citrontimian er en almindelig betegnelse for flere typer timian, som alle har en grad af citronsmag og er velegnede som smagsgiver. En klar citronaroma trænger igennem timianens smag og aroma. Planten bliver ca. 10-20 cm høj og er tæppeformende med oprejste skud og med blege lilla blomster.
Smagsnoter/aromaer
Citrontimians blade har en stærk citronduft, som ledes af en citronsmag. Dette tilføjer citronsmag i maden. I det franske køkken vil citrontimian blive anvendt i retter, der ønsker citronaccent, især fiskeretter og desserter.
Klargøring og opbevaring
Citrontimian bruges bedst frisk. Hak citrontimianblade lige inden brug, og tilsæt i slutningen af tilberedningsprocessen, mens friske kviste af denne urt udgør en dejlig garnering. Læg den tørrede urt i en lufttæt beholder i et svagt til mørkt område.
Match med grøntsager, protein, bær og urter
Citrontimian kan tilsættes f.eks. fjerkræ, fisk, skaldyr, grøntsager, marinader, gryderetter, supper og saucer.
Kilder: Gastronom Bogen, havenyt.dk, behing-the-french.menu.blogsport.com
Her kan du hente skilte til urtehaven |