Gå til hovedindhold

Du er her

Værtskab, smag og måltider

Madkundskab
Mellemtrin
Udskoling
Forfattere:  Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen

Velkommen til bords! I forløbet her arbejder eleverne med værtskabets betydning for måltidet. Det henvender sig til 4.-7. klasse og kan tilmed bruges i valgfaget i udskolingen.

Forløbet tilsigter at åbne elevernes øjne for, hvordan smagen bliver påvirket af anretning, stemning, lys og lyd, borddækning mv. Disse parametre vil eleverne aktivt arbejde med både analytisk, æstetisk og håndværksmæssigt. Eleverne skal selv planlægge et godt værtskab, tilberede en kartoffelmad, anrette og præsentere den, og undervejs er der inspiration fra restauratøren Esben Kølster.

Forløbet kan strække sig over to undervisningsgange, og det kan med fordel tænkes ind i forbindelse med kompetenceområdet ‘Måltider og madkultur’.

Aktiviteter i forløbet

Eleverne skal først aktivere deres forforståelse af fænomenet værtskab. Herefter skal de tilegne sig viden om, hvad et værtskab er, og selv formulere forskellige parametre for værtskabets betydning for et måltid. Til dette arbejde indgår både tekster, film, scenariekort og kreative foldebøger til fastholdelse af elevernes viden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Tegn
  • Læs
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Beskriv
  • Tegn
  • Læs
  • Skriv
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider
  • Måltid og madkultur
Eleverne skal anvende deres viden om værtskabets betydning for smagsoplevelsen ved at fremstille, servere og gennemføre en præsentation af en kartoffelmad i selvvalgte måltidsrammer. Her skal eleverne benytte deres viden om de forskellige parametre, som kan påvirke smag- og måltidsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Fremlæg
  • Måltid og madkultur
  • Værtskab
  • Smagsoplevelser
  • Måltider