Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Frilandsgrise fra Hindsholm. Foto: Stagbird
    Frilandsgrise fra Hindsholm. Foto: Stagbird

Du er her

Smagsklummen: Svinet og børnehaven

Søger...

Blogs og klummer Et nutidigt eventyr om børn, mad og fællesskab - baseret på virkelige hændelser.

For nogle måneder siden kom der svin ind i en børnehave i Randers. Der var nogle voksne, der syntes, at der ikke var svin nok i børnehaven.

Børnene kunne ikke forstå, hvorfor de skulle have svin. 

”Det er jeres nationale kulturarv," sagde de voksne.

”Hvad er det?” spurgte børnene.

”Det er sådan noget, der binder os sammen," forklarede de voksne.

”Hvorfor skal vi bindes?" spurgte en dreng, der hed Patrick.

”At være bundet sammen betyder, at vi har et fællesskab. Det er vigtigt. Når vi spiser det samme har vi et fællesskab," sagde de voksne.

”Men hvad så med Ali og Joshua. De kan ikke så godt lide svin. Er de så ikke med i vores fællesskab?” spurgte børnene.

De voksne kom med et langt svar. De talte om noget, de kaldte værdier og identitet, og sagde, at det var helt anderledes der, hvor Joshua og Ali kom fra. De spiste også nogle helt andre ting. Det havde børnene aldrig tænkt over før. Ali havde lige sat rekord i at spise makrel i tomat-madder på rød stue, så alle børnene ville gerne sidde ved siden af ham til frokost.

På stuen var der en pige, der hed Fiona. Hun havde set et program i fjernsynet om kager, hvor der også var én, der talte om det der med kulturarv.

”Jeg elsker wienerbrød, er det ikke også kulturarv?” spurgte hun,

”Jo, det er det vel, men…” sagde en af de voksne

”Juhuuu," råbte Fiona, ”Ali og Joshua elsker også wienerbrød. De spiste tre stykker hver til min fødselsdag. Kan vi så bare spise wienerbrød allesammen?”

”Nej, det strider jo mod vores sukkerpolitik," sagde de voksne.

”Hvad er sukkerpolitik?” spurgte børnene.

Omtalt i artiklen

Docent, ph.d. - Mag.art.

Jonatan Leer er docent ved Professionshøjskolen Absalon. Tidligere var han postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet.

Jonatan Leer har forsket i smagspædagogik og madkultur. Han er særligt optaget af koblingen mellem mad og maskulinitet, samt af kulturelle repræsentationer af smag og mad.

Jonatan har forfattet ph.d.-afhandlingen Ma(d)skulinitet (2014) om maskulinitet i moderne europæiske madprogrammer. Endvidere har han publiceret adskillige artikler om madkultur og køn bl.a. Strange Culinary Encounters (Food, Culture and Society, 2015) og Madlavning som maskulin eskapisme (Norma: International Journal of Masculinity Studies, 2013). Jonatan er også redaktør af antologien Media Food, som udkommer i Ashgates Critical Food Studies-serie i 2016.

Jonatan har også forfattet mere end 50 populærvidenskabelige klummer om madkultur i bl.a. Magisterbladet og CO-Søfart samt i "Smagsklummen" på smagforlivet.dk, og han har en fortid som restaurantanmelder og kogekone.