Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Den norske ungdomsserie Skam går tæt på det sociale liv på et gymnasium. Foto: NRK
    Den norske ungdomsserie Skam går tæt på det sociale liv på et gymnasium. Foto: NRK

Du er her

Smagsklummen: Smag af Skam

Søger...

Blogs og klummer Den populære ungdomsserie Skam handler bl.a. om, hvad man putter i sin krop. Medieforsker Karen Klitgaard har set med:

Den norske serie Skam er blevet en succes; de unge agerer umanerlig godt foran kameraet, manuskriptet er velskrevet og grundigt researchet og brugen af sociale medier og sms er naturlig. Det virker troværdigt, eller som en 15årig dansk dreng sagde til mig: Man skulle tro, det var virkelighed.

De konflikter serien behandler, kender mange unge: Hvordan man accepteres socialt blandt venner eller i pardannelser. Hvordan man undgår udstødelser og den skam, der følger med at være forkert. Hvordan man taler, handler og ser ud på den rigtige måde – og på den forkerte. Hvordan man kan have antennerne ude i det sociale og inde i sig selv på én gang. Det viser serien overbevisende.

Hvad pigerne byder deres krop

Skam handler meget om, hvordan man omgås sin krop: Hvad man putter i den af sex, mad, sprut, stoffer og motion.

Anden sæson tematiserer spiseforstyrrelser i en pigegruppe med den smukke og populære, de kønne, den tilslørede og den tykke. Alle pigerne skal finde ud af at håndtere, hvad de vil byde deres krop og ikke mindst deres mund, fra blow jobs til at smage på maden. Den runde pige spiser pr automatik, den populære med tanke på kalorier, ingen af dem smager eller nyder.

Beverly Hills 90210: Mandeburgere, musebidder og deleis

Temaet om at omgås sin krop er gammelkendt i ungdomsserier. I 1990ernes Beverly Hills 90210 var der også fokus på stoffer, spiseforstyrrelser og seksuelt samvær.

Men i Bh90210 var køn og etnicitet mere entydigt: Drengene indtog så meget som muligt og spiste deres burgere med stor nydelse på The Peach Pit, pigerne øvede sig i at finde balancen mellem ikke at spise og at spise for meget og levnede derfor som regel det meste. Kelly i en grad så hun blev anorektisk.

Kun i de forsoningsscener, hvor tvillingerne Brenda og Brandon sad sent om aftenen i køkkenet og spiste af den samme bøtte is kom smagen i fokus for kameraet, der fulgte den fyldte ske ind i  Brendas mund og fællesskabet i blikke og smil og (det forbudte) måltids velsmag. Den fælles smagsoplevelse overskred angsten for at miste kropskontrollen, men kun i det helt intime sociale fællesskab.

Skam og appetitten for serien viser, at skammen over at overgive sig til nydelse og velsmag er stor. Især for unge – og især for pigerne. Også i de nordiske lande.

Omtalt i artiklen

Lektor, lic.phil.

Fokusområde: Læring

Karen Klitgaard Povlsen er lektor i medie- og kulturanalyse ved Institut for Æstetik og Kommunikation - Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Hun forsker og er ekspert i børn og unges brug af medier i relation til mad.

Kommentarer

evas billede

Omsorg og pandekager

Jeg er indtil videre kun nået til Sæson 1, men jeg glæder mig over, at en af veninderne påtalte det, da Vilde sorterede ingredienserne i sin salat. Og at der var pandekager på bordet dagen efter hendes blackout. Og nødning af syltetøj. Det er da omsorg :)

Tilføj kommentar