Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Der bydes til fest. Udsnit af en af Tågekammerets plakater. www.taagekammeret.dk
    Der bydes til fest. Udsnit af en af Tågekammerets plakater. www.taagekammeret.dk

Du er her

Smagsklummen: Bræk og bodycrashing for mænd - og kvinder

Søger...

Blogs og klummer Til publikums højlydte begejstring kaster studerende på Aarhus Universitet sig ud i ædeorgier på tid. Klam mad skaber mandefællesskaber, skriver Karen Klitgaard i denne smagsklumme.

Aarhus Universitet har en studenterforening, der hedder Tågekammeret. Den blev grundlagt i 1956 og har 60 års jubilæum i disse dage. Den rekrutterer  studerende fra fysik, matematik, datalogi og nanoteknologi –flest af hankøn.

Den berømte årlige event Bodycrashing foregår i matematisk kantine, hvor 6-8 unge mænd stiller op på en scene ved hvert sit lille bord. Både scene og bord er afdækket med plastik. Ved siden af bordet står en spand.

Eventen består i en konkurrence om, hvem der kan spise mest på tid af  uvante madretter som Blendet grillbar, Kiksekage med palmin og uden kiks, størst indtag af Cocio, 50 chokoladefrøer på tid, Akademikere ville vælge Whiskas og sidst men ikke mindst Den afskyelige fløde.

Eventen foregår i slutningen af november hvert år, lige før julefrokostsæsonen. Den trækker stort publikum, medicinere får en særinvitation for at sikre hurtig førstehjælp, hvis nogen kløjs i maden.

Hovedattraktionen er at se unge mænd æde store mængder af den mad, de fleste højst nipper til: det fede, det søde og det blendede, som man ikke aner, hvad indeholder. Og at se deltagerne kaste op i spanden, som løbende tømmes af serviceassistenter i hvide overtræksdragter. Den, der spiser mest hurtigst er ofte den, der er bedst og hurtigst til at kaste op.

Ædekonkurrencer blandt mænd og drenge er en klassisk disciplin. På Aarhus Universitet tiltrækker det et stort publikum og mange medier dækker eventen. At se andre overvinde deres afsky på en afskyelig måde er fascinerende og modbydeligt, fordi vi alle har prøvet det, hvad enten vi er blevet tvunget til at smage på noget, vi ikke havde lyst til eller vi har skullet synke bitter medicin.

Men afskyen har også køn. Mange af tilskuerne er kvinder. Mange af dem kaster op på toilettet, når de er helt alene, fordi det er skamfuldt, at deres overspisning ender med opkast. Så afskyelige spiseorgier er manddomsprøver og kvindeskam. 

Se Aarhus Universitets reportage fra Bodycrashing 2013 herunder. Advarsel: Videoen indeholder billeder af opkast.

 

 

Omtalt i artiklen

Lektor, lic.phil.

Fokusområde: Læring

Karen Klitgaard Povlsen er lektor i medie- og kulturanalyse ved Institut for Æstetik og Kommunikation - Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Hun forsker og er ekspert i børn og unges brug af medier i relation til mad.