Professor i gastrofysik ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, dr.scient. Ole G. Mouritsen, er af den japanske regering blevet dekoreret med ‘The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon,’ som er den ældste nationale japanske orden.
Hæderen motiveres med Mouritsens bidrag til forskning, introduktion og udbredelse af japansk madkultur ind og ud af Danmark.
Ole G. Mouritsen, som er centerleder ved Smag for Livet, har skrevet flere bøger om japansk mad og madkultur, bl.a. om sushi, umami og tsukemono, hvoraf flere er prisbelønnede og udkommet på engelsk, tysk, fransk og kinesisk.
I 2016 udpegede Japans regering ham til international goodwill-ambassadør for japansk mad og madkultur, og nu følger altså The Order of the Rising Sun.
“Jeg er særlig glad for denne æresbevisning af to grunde. For det første fordi den begrundes med min indsats gennem en længere årrække med at udbrede viden om japansk mad og madkultur både i Danmark og internationalt. For det andet gives denne orden sjældent til videnskabsmænd, og i begrundelsen henvises til mit forskning omkring japansk mad,” siger Ole G. Mouritsen.
Ordenen blev indført i 1875 af Japans kejser og uddeles af den japanske regering. Den er udformet som en rød sol med stråler i guld eller sølv, symboliserende den opstigende sol.
The Order of the Rising Sun er Japans tredjehøjeste dekoration og den højeste, som tildeles til personer, der ikke er statsoverhoveder eller politikere.
Omtalt i artiklen
Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.
Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.
Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.
Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).
Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.
Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).