Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Når maden har sugekopper: Kokke- og forskerteam gør blæksprutter til ny delikat hverdagsmad. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.
    Når maden har sugekopper: Kokke- og forskerteam gør blæksprutter til ny delikat hverdagsmad. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.

Du er her

Når maden har sugekopper: Kokke- og forskerteam gør blæksprutter til ny delikat hverdagsmad

Søger...

Nyhed om forskning Havene omkring Danmark vrimler med blæksprutter – mindst 44 forskellige arter. I gastrolaboratoriet har Smag for Livets gastrofysikere og innovative kokke undersøgt, hvordan de otte- og tiarmede bløddyr kan ende som velsmagende retter på danskernes middagsborde.

Vi danskere spiser næsten ikke blæksprutter. Det skyldes bl.a., at mange tror, at blæksprutter altid er seje, mener Smag for Livets forskere fra Københavns Universitet (KU). De har derfor igangsat et forskningsprojekt, der skal afdække danske blæksprutters gastrofysiske og gastronomiske egenskaber og udvikle tilberedninger, der gør blæksprutterne til nem og lækker mad.

Forskningen ledes af Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation og centerleder i Smag for Livet:

”Blæksprutter er en næringsrig, sund og bæredygtig fødevare, som tilmed findes i større og større antal i verdens have – også de danske – og som ikke er belastet af miljøgifte. Men fødevarer bliver først spist og nydt, når de er velkendte og velsmagende. Her møder blæksprutter modstand,” forklarer han.

Med sig har professor Mouritsen en række forskere og kokke fra Smag for Livet og Københavns Universitet. Deres første resultater er netop offentliggjort i artiklen ”Squids of the North: Gastronomy and gastrophysics of Danish squid” (”Nordens blæksprutter: Danske blæksprutters gastronomi og gastrofysik”) i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Gastronomy and Food Science. 

Resumé af den videnskabelige artikel (på engelsk)

Køkkenet som laboratorium

For at finde den bedste måde at tilberede blæksprutter til den rette mørhed og smagsprofil, har gruppen af forskere og kokke taget kokkehåndværkets mange muligheder i brug.

”Blæksprutters anatomi er helt særlig. De har intet skelet, men en kompleks muskelstruktur med tre gange mere bindevæv end for eksempel oksekød. For at mørne blæksprutternes muskler skal man derfor svække den særlige bindevævsstruktur. Lykkes det ikke, bliver kødet sejt. Vi har derfor afprøvet en lang række tilberedningsteknikkers anvendelighed og effekt på blæksprutternes smag og mundfølelse og sammenholdt det med fysiske og kemiske undersøgelser af muskel- og bindevævsstrukturen,” siger Ole G. Mouritsen.

Forsker- og kokkeholdet har således dampet, tørret og røget. Saltet, stegt og sous vide-behandlet. Frosset, tøet og frysetørret. Fermenteret, kandiseret og konfiteret. Alt sammen for at gøre blæksprutter til hverdagsmad.

Det rette bid

I én af forsøgsrækkerne sous vide-tilberedte forskerne torpedoformede blæksprutter af arten Loligo Forbesii i op til to timer. Derefter blev blæksprutterne skåret i 1,5 cm store tern og analyseret i en maskine, der efterligner vores tænders bid i maden, og som dermed kan måle blækspruttebiddernes mørhed.

Det viste sig, at jo længere tid, blæksprutten ligger i sous vide, jo færre kræfter skal der til for at skære/bide den over. Teksturen bliver også mere ensartet; men netop dét opfattes ifølge forskerne og kokkene ikke som velsmagende: Da de gennemførte sensoriske undersøgelser ved at smage på blæksprutterne, var konklusionen, at en relativt kort tilberedningstid på ca. 30 minutter giver den rette balance mellem mørhed og ”bid”.

Masser af umami

Målingerne viste også, at blækspruttekødet har et stort potentiale for at give os smagen af umami, da blæksprutte indeholder langt mere frit glutamat – som giver ophav til grundsmagen umami – end f.eks. okse- og kyllingekød.

Med den nye viden i hånden, udviklede forskerne og kokkene nye opskrifter på blæksprutter: Blækspruttecreme, konfiteret blækspruttepasta, tentakelfletninger og semi-dried blæksprutte.

Fra gastrofysisk forskning til hverdagssmag

Ved at dele den nye viden, indsigt og opskrifter med både professionelle og amatørkokke, er det Ole G. Mouritsens håb, at også andre vil medudvikle blæksprutternes gastronomi til glæde for alle.

 

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).