Gå til hovedindhold

Du er her

Smagsriget - madmod, spil og eksperimenter

Madkundskab
Mellemtrin
Udskoling
Forfattere:  Sigrid Skouw Nielsen

I dette forløb kan eleverne arbejde med forskellige aspekter af frugter og grøntsager, både teoretisk og i praksis. De vil ikke komme til at arbejde med grøntsager og frugter, som de kender godt i forvejen, men derimod lægges der i forløbet op til, at eleverne arbejder med sjove, anderledes og mere ukendte grøntsager og frugter. Eleverne vil skulle dykke ned i viden om enkelte frugter og grøntsager, spille sig til mere madmod i brætspillet 'Smagsriget' og afslutningsvis arbejde kreativt og eksperimenterende med at komponere et ægte festmåltid med de forskellige frugter og grøntsager. Spillet til forløbet kan printes ud, eller bestilles ved at skrive til kontakt [at] smagforlivet.dk (begrænset parti).

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet udfordres eleverne i at smage på nye og ukendte frugter og grøntsager, som har til hensigt at rykke ved deres madmod og interesse i at smage på nye ting. Eleverne bliver præsenteret for en række anderledes, ukendte og sjove frugter og grøntsager, og de skal i grupper udvælge én at arbejde med. Frugten/grøntsagen undersøges grundigt: Hvor stammer den fra? Hvordan smager den? Hvilke tilberedningsmetoder fungerer godt til den? Eleverne udarbejder et oplæg, som skal præsenteres for resten af klassen med små smagsprøver og funfacts. Aktiviteten forbereder eleverne på aktivitet 2, hvor de igen vil møde forskellige frugter og grøntsager i spillet Smagsriget.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
I denne aktivitet skal eleverne spille Smagsriget, et spil der omfatter sanserne, kreativitet, viden og mod. Igennem spillet er der mulighed for at vinde råvarekort, som til sidst skal bruges til at komponere et festmåltid. Efter spillet fordeles grupperne til at lave forret, hovedret eller dessert. Hver gruppe udvælger frugter og/eller grøntsager baseret på deres pointkort, som senere skal bruges at udvikle et festmåltid.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
I denne aktivitet skal eleverne i grupper forberede en del af festmåltidet. Eleverne planlægger, afprøver og tilbereder deres delelement af festmiddagen, og samtidig overvejes anretningen, præsentationen og borddækning for at sikre et højt niveau af værtskab. Man kan med fordel anvende mere end én undervisningsgang: Én eksperimenterende undervisningsgang, hvor eleverne eksperimenterer med tilberedningsmetoder og smagskombinationer, og én undervisningsgang hvor de tilbereder og serverer festmåltidet for udvalgte gæster (f.eks. en anden klasse eller forældrene).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger