Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Insekter

Det er vigtigt, at eleverne grundlæggende forstår hele præmissen for begrebet 'fremtidens fødevarer'; nemlig at der forventes en ressourceknaphed frem mod år 2050, hvor det anslås, at Jordens befolkning vil være steget til 9 mia. mennesker. Siden det økonomiske opsving i årtierne efter 2. verdenskrig har danskerne haft stort set ubegrænset adgang til mad. Næsten alle har kunnet gå mætte i seng hver aften. Og oveni købet har man kunnet forfølge en varieret smagsæstetik efter forgodtbefindende. Mad - eller manglen på mad - har med andre ord ikke været et problem, da alle har kunnet få lige det, de ville. Men med den eksplosive tilvækst i befolkningstal rundt om i verden, er der da nok mad til alle? Hvad skal vi leve af? Og hvordan kan vi reducere det pres, som lægges på naturen og klimaet?
Fag
Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Perspektivering
Faglige temaer
  • Madspild
  • Tang
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Se
  • Sans
  • Snak
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Sans
  • Snak
  • Fødevarebevidsthed
  • Perspektivering
  • Madspild
  • Tang
  • Insekter
I denne aktivitet skal eleverne lære om nogle af fremtidens fødevarer og udfordre deres egen smag ved at prøve at smage forskellige fødevarer fra naturens spisekammer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Insekter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Insekter
  • Krydderurter
I denne aktivitet skal eleverne få lyst til og mod på at smage på udfordrende og ikke så velkendte fødevarer. De skal lege med smagen og udfordre sig selv og hinandens smagsmod, mens de får indsigt i, hvordan insekter kan tilberedes, hvordan de smager alene og i kombination med andre fødevarer. Eleverne får indblik i de forskellige smagsnuancer ved at kombinere og eksperimentere med insekter, krydderurter og tang samt andre fødevaregrupper. Eleverne skal gennem dialog komme med forslag til råvarernes anvendelsesmuligheder.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Smag
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tang
  • Insekter
  • Krydderurter
Det er ikke hver dag i Danmark, der spises melorme eller tang. Men globalt set har vi knappe ressourcer, og det kan derfor blive nødvendigt i fremtiden at finde nye, alternative fødevarer. Men hvordan smager det egentligt, og hvad kan vi spise fra naturen?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
  • Tang
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Insekter
  • Tang
Hvad skal der til for at spiselige insekter kan blive en ingrediens i hverdagskøkkenet? Et hold lærerstuderende har udforsket melorme, fårekyllinger og buffalo-orme i madkundskabslokalet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Insekter
Opskrifter > Insekter
Opskriften her er klassisk men tilføjet en ekstra ingrediens, nemlig insekter. Og her kan du bruge såvel melorme som andre typer frysetørrede insekter. Knækbrødets næringsværdi forandres med de tilsatte insekter, men smagen forbliver den samme – prøv selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Opskriften er udviklet i forbindelse med, at eleverne skulle tilegne sig viden om nogle af fremtidens fødevarer – nemlig insekter. Lær mere om dette i forløbet Smag på fremtidens fødevarer her i app'en.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Insekter
Stegt melorm smager hen i retning af flæskesvær. Prøv denne opskrift på små madbrød med melorme.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Insekter
Vidste du, at stegte melorme smager hen i retning af flæskesvær? Prøv det selv.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Sprødt bacon er velegnet som topping på supper. Særligt klæder baconsmagen denne suppe med kartoffel og porre. Men for at spare lidt på bacon’en kan man med fordel riste frysetørrede melorme med på panden. De bliver sprøde og tager smag af stegefedtet fra bacon.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Chili med fårekyllinger er en anderledes udgave af den velkendte ret chili con carne, der betyder chili med kød. Der er også lidt kød i denne ret i form af chorizopølse, der samtidig fungerer som en smagsgiver til retten. Men netop for at spare på kødet er der i stedet fårekyllinger i.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Mad er måske ikke det første, man tænker på, når man ser en græshoppe, men de kan faktisk bruges på mange forskellige måder i madlavningen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Hvis du gerne vil forsøge dig med at lave mad med melorme, er denne opskrift en nem og lækker start.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Insekter
Eleverne skal gennem en indledende "billed- og samtaleøvelse" bevidstgøre sig om egne og andres livretter. Hvad er en livret egentlig for noget? Og smager den ens for alle mennesker? Øvelsen her danner grundlag for elevernes efterfølgende skriveøvelser, hvor livretter (dvs. noget, som eleverne knytter positive smagsmæssige og sanselige konnotationer til) er i centrum.
Fag
Dansk, Madkundskab
Kompetenceområder
  • Kommunikation
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Livretter
  • Madtraditioner
  • Insekter
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Kommunikation
  • Måltid og madkultur
  • Livretter
  • Madtraditioner
  • Insekter