Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay

Du er her

Smagsklummen: Når den dårlige smag er at foretrække

Søger...

Blogs og klummer Smags- og medieforsker Stinne Gunder Strøm Krogager om de motorvejsmåltider, der blev meget værre end ventet.

Sommeren bød for mit vedkommende på en lang biltur ned gennem Europa. Fire meget lange og varme dage på autobahn, autoroute og superstrada. Turen bød dermed også på mange provianteringsstop på diverse Esso, Aral, Agip m.fl. Morgenstop bød på kridhvide papbrød med nutella og gummiost og dertil hvinende sød frugtyoghurt. Frokosten stod på slatten salat eller en sandwich, der aldrig havde været sprød og aftensmaden på en wienerschnitzel, der ligeså godt kunne være lavet af kalv som gris eller gammel avis.

Det er det mange år siden, jeg har kørt i bil ned igennem Europa, og det var nyt for mig, at der i forbindelse med ca. hver anden tankstation lå en McDonald’s eller en Burger King. Dem kørte vi naturligvis udenom! Vi var jo ikke kørt sydpå for at spise fastfood, som vi kan få rundt om hjørnet i Århus (sagde forældrene til børnene i en let belærende tone …). Forældrerollen blev her (mis)brugt til at beskytte de stakkels børn mod dårlig smag.

Efter to dage og seks motorvejsmåltider + det løse og dertil et gevaldigt maveonde til de to familiemedlemmer, der spiste avis-schnitzlen, endte vi med en Whopper i hånden. Og således kom der på hjemturen helt nye (burger)boller på suppen: succeskriteriet for næste stop var en McDonald’s eller en Burger King. Her vidste vi, hvilken smag og sprødhed eller alternativt slattenhed, vi gik ind til, når vi bestilte en Mc Feast eller fritter.

Jeg har aldrig spist så mange måltider på McDonald’s og Burger King, som jeg gjorde på turen hjem, og ikke én gang blev jeg skuffet eller fik ondt i maven. Til gengæld blev ’det gode forældreskab’ udfordret; alle normer for god smag (og dertil også afsmag) blev testet, og det kan godt gøre lidt ondt. Der går dog nok temmelig længe inden jeg får lyst til den slags fastfood igen. Måske det passer med næste gang, jeg tager motorvejen på ferien.

Vi rejste ud for at opleve det gode, enkle italienske køkken, men den største smagsoverraskelse var motorvejens fastfood-redning. Drømmen om det storslåede, eksotiske og højkulturelle endte med en flugt ind i den dårlige smag.

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Stinne Gunder Strøm Krogager er medieforsker og lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Hun arbejder med mediebrug, særligt i forhold til mad- og hverdagspraksis.

I Smag for Livet undersøger hun, hvordan børn approprierer, kopierer og forhandler mediemadens modeller for smag og køn, samt deres fornemmelse for de æstetiske koder, som både køn og smag formidles igennem.

Tilføj kommentar