Info
Smag for Livet er et tværfagligt forsknings- og formidlingscenter, der fokuserer på smag som ressource i leg og læring, i madhåndværk såvel som i videnskabeligt perspektiv.
Centret er støttet af Nordea-fonden og har partnere fra uddannelsesinstitutioner og innovationskøkkener i det meste af Danmark.
Sammen besidder vi en stærk tværfaglig viden inden for smag, formidling, børn, læring, gastrofysik og madlavning.
Målet med Smag for Livet er at få børn, unge og voksne til at bruge deres smag bevidst. Det handler både om smagsoplevelser, viden om smag, læring om smag og udvikling af smag i mad. Smag for Livet vil med en unik grad af tværfaglighed og gennem eksemplets kraft gøre smagen central når vi spiser, og når vi lærer.
Smag for Livet vil vise, hvordan smag kan være en ressource og drivkraft for det gode liv for os alle, og at smag kan bygge broer mellem fagligheder, uddannelser, mennesker og meget mere. Centrets deltagere arbejder på adskillige måder med at gøre den enkelte mere bevidst om sin smag, så man kan vælge efter sin smag og få lyst til eksperimentere med smagen.
Smag for Livet rummer mange forskellige fagligheder og tilbyder derfor mange forskellige perspektiver på, hvad smag er, og hvordan smagen kan bruges. De forskellige tilgange til smag vil fremgå både af det righoldige indhold online på smagforlivet.dk, i vores serie af gratis bøger, i undervisningsmaterialet og i de videnskabelige udgivelser fra Smag for Livets forskere.
Her møder du os
Børn og unge vil bl.a. møde Smag for Livet, når de står ved gryderne i madkundskabslokalet i skolen; i køkkener og faglokaler på fødevarefaglige erhvervsuddannelser; når de kommer på besøg i vores Gastrolab; når de besøger festivaler og andre events, og når de kaster sig ud i aktiviteter og tværfaglige opgaver med afsæt i smag.
Smag for Livet vil udfordre de køkkenprofessionelle, som børn og unge støder på i skoler og på ungdomsuddannelser, og inspirere dem til at se nye muligheder og tilgange til smag og måltider. Et stort sæt af didaktiseret undervisningsmateriale til grundskolen og gymnasieuddannelserne findes i app’en Fag med Smag og på hjemmesiden smagforlivet.dk til fri afbenyttelse. Og lignende materialer er på vej til kokkefaget og andre fødevarefaglige erhvervsuddannelser.
Madformidlere, kokke, forskere og undervisere vil på konferencer, i artikler og gennem deres uddannelse kunne udveksle viden med Smag for Livet om hvad smag er, og hvordan smag kan bruges til læring, madlavning og andre praksisser.
Alle danskere vil kunne opleve Smag for Livet til madfestivaler, ved forskellige begivenheder og hjemme i køkkenet, når de selv afprøver hvad de har smagt og oplevet. Alle kan også trække på viden, aktiviteter, film og opskrifter online på www.smagforlivet.dk samt dele smagsoplevelser, viden og inspiration på de sociale medier.
Smag for Livet vil nå børn, unge og voksne over hele landet og i mange forskellige sociale sammenhænge.
Alt hvad Smag for Livet udfører, bliver dokumenteret og gjort tilgængeligt, så andre kan følge i vores fodspor og løfte projektets idéer endnu længere ud i landet og i fremtiden.
Smag for Livet giver gode liv
Der findes mange slags gode liv, og Smag for Livet bedømmer ikke, hvad der er godt for den enkelte. Vi mener, at gode liv kræver kompetencer, handler om trivsel og nærvær og gør det lige så legitimt at sige nej tak som ja tak.
Smag for Livet vil derfor give børn, unge og voksne mulighed for at tilegne sig viden og sikre valgfrihed for på den måde at skabe rum til refleksion og kritisk begrundede madvalg.