Gå til hovedindhold

Du er her

Smagen af løg

Madkundskab
Forfattere:  Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen
De findes i runde, tynde, ovale og tykke former. I hvide, røde, grønne og brune farver. Med forskelligartede smage og med forskelligartede muligheder til brug i køkkenet. Løget er en central fødevare, som de fleste kender. Men hvor mange slags løg findes der egentlig? Hvilken forskel er der på de forskellige løg? Smager de forskelligt? Og hvordan kan man tilberede dem? I dette undervisningsforløb skal eleverne undersøge og analysere forskellige løgs historie, madtekniske egenskaber og smage. De skal eksperimentere med løget i forbindelse med forskellige grundteknikker og tilberede forskellige retter, hvor løget er en central ingrediens og smagsgiver. Eleverne skal også uden for madkundskabslokalet og samle ramsløg, der vokser vildt.

Aktiviteter i forløbet

Eleverne skal aktivere deres forforståelse i forhold til løg, forskellige slags løg samt løgenes anvendelsesmuligheder i madlavning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Eleverne skal bl.a. se en film, som tager dem med helt fra begyndelsen, hvor løget lægges i jorden, til pakningen af de færdige net, som de kender fra butikkerne. Herigennem skal eleverne opnå viden om løgets vej fra jord til bord.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Fødevarebevidsthed
  • Råvarekendskab
  • Løg
Eleverne skal tilberede, smage og undersøge forskellige slags løg og herigennem opnå viden om løgenes historie, dyrkning og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Eleverne skal tilberede forskellige retter med løg ud fra opskrifter og undersøge forskellige madlavningsmetoders betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Eleverne skal på tur til et nærliggende område, hvor de kan lære at sanke ramsløg og tilberede deres egen pesto.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Eleverne skal, på baggrund af deres viden om løg, udvikle, tilberede og præsentere en kreativ løg-ret med fokus på forskellige smage og teksturer i løg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion