Gå til hovedindhold

Du er her

Baggrundsviden: Smag og tilsmagning

Tværfaglig
Forfattere:  Eva Rymann
Du finder her et udvalg af tekster og artikler om grundsmage og tilsmagning. Teksterne hænger ikke nødvendigvis direkte sammen med bestemte undervisningsforløb men har en informativ baggrundskarakter for dig, som er nysgerrig på grundsmagene, og hvordan de kan udnyttes konkret i madlavning.

Aktiviteter i forløbet

Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Den femte grundsmag er ikke så velkendt som de øvrige fire, men flertallet kender den.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
Forskere diskuterer jævnligt, om der findes flere grundsmage end de fem: Surt, sødt, salt, bittert og umami. I sommeren 2015 argumenterede et amerikansk forskerhold for, at “fed” også er en grundsmag, og de satte også navn på den særlige smag: Oleogustus. Men forskerne er ikke enige, for det er ikke nogen enkel sag at påvise en ny grundsmag.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Fedt
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Fedt