Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagsriget - madmod, spil og eksperimenter

Madkundskab
Mellemtrin
Udskoling
Forfattere:  Sigrid Skouw Nielsen

I dette undervisningsmateriale kommer eleverne til at arbejde med forskellige aspekter af frugter og grøntsager, både teoretisk og i praksis. De vil dykke ned i viden om enkelte råvarer, spille sig til mere madmod og komponere et ægte festmåltid.

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet udfordres eleverne i at smage på nye og ukendte frugter og grøntsager, som har til hensigt at rykke ved deres madmod og interesse i at rykke egne grænser. Eleverne bliver præsenteret for en række anderledes, ukendte og sjove frugter og grøntsager, og de skal i grupper udvælge én at arbejde med. Frugten/grøntsagen skal undersøges grundigt: hvor stammer den fra, hvordan smager den, hvilke tilberedningsmetoder fungerer godt til den, osv. Eleverne udarbejder et oplæg, som skal præsenteres for resten af klassen med smagsprøver og funfacts. Aktiviteten forbereder eleverne på aktivitet 2, hvor de skal bruge sanserne og viden om frugter og grøntsager i spillet Smagsriget.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
I denne aktivitet skal eleverne spille Smagsriget, et spil der omfatter sanserne, kreativitet, viden og mod. Igennem spillet er der mulighed for at vinde råvarekort, som til sidst skal bruges til at komponere et festmåltid. Efter spillet fordeles grupperne til at lave forret, hovedret eller dessert. Hver gruppe udvælger frugter og/eller grøntsager baseret på deres pointkort, som senere skal bruges at udvikle et festmåltid.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Spil
  • Smag med alle sanser
  • Råvarekendskab
  • Smagslege
I denne aktivitet skal eleverne i grupper forberede en del af festmåltidet. Eleverne planlægger, afprøver og tilbereder deres delelement af festmiddagen, og samtidig overvejes anretningen, præsentationen og borddækning for at sikre et høj niveau af værtskab. Man kan med fordel anvende mere end én undervisningsgang: Én eksperimenterende undervisningsgang, hvor eleverne eksperimenterer med tilberedningsmetoder og smagskombinationer, og én undervisningsgang hvor de tilbereder og serverer festmåltidet for udvalgte gæster (f.eks. en anden klasse eller forældrene).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Råvarekendskab
  • Måltidsanledninger