Gå til hovedindhold

Du er her

Sødt

Madkundskab
Forfattere:  Klavs Styrbæk, Mie Thorborg Pedersen, Mathias Skovmand-Larsen, Majbritt Pless, Julia Sick, Diverse forfattere, Pia Styrbæk
I disse opskrifter er grundsmagen sød i fokus. Smagen af sød er typisk forbundet med tilstedeværelsen af sukker i en fødevare. Sød smag giver et signal til hjernen om, at fødevaren indeholder kulhydrater og altså højst sandsynligt er rig på energi. Evnen til at smage sødt er helt fundamental for mennesket, og helt fra fødslen har vi en forkærlighed for den søde smag (Clausen & Christensen, Smag for Livet).

Aktiviteter i forløbet

Brownies - en forglemmelse? Der findes mange anekdoter om, hvordan brownien blev opfundet, men der er ingen tvivl om, at den er blevet til i Amerika. En af historierne om browniens oprindelse lyder, at det var en amerikansk husmor, der glemte at tilsætte bagepulver i en chokoladekage. I stedet for at smide den kompakte kage ud, valgte hun alligevel at servere den i små firkanter til et selskab.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Chokolade
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Bagning
  • Chokolade
Prøv disse smagfulde chokoladetrøfler, og læs om chokoladens rejse fra frugten på kakaotræet og lige til den smelter på tungen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Chokolade
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Chokolade
Fastelavn smager af fint hvedebrød med lækkert fyld! Det er især mundfølelsen, som gør fastelavnsbollerne til noget særligt. Dette er en opskrift på klassiske gærdejsboller med fyld af kagecreme, marcipanremonce og hindbærmarmelade. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan I vil pynte dem, så de bliver en festlig mundfuld!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Måltidsanledninger
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Bagning
  • Måltidsanledninger
Oplev smagen af kirsebær i denne franske udgave af kirsebærtærte, og læs om kirsebærrets smag og kulturelle betydning gennem tiden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Råvarekendskab
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Bagning
  • Råvarekendskab
Fødselsdag på Fyn? Så skal der “brunner” på bordet, foreskriver traditionen. Brunsviger er en gærdejskage smurt med en remonce af farin og smør - og nogle gange også kagecreme. Kagen kendes over hele Danmark, men er især en del af madkulturen på Fyn, hvor den bl.a. serveres ved børnefødselsdage pyntet med slik og marcipan. I Vendsyssel spises en variant, som kaldes "futsko" eller smørkage. Denne opskrift er en fynsk brunsviger i varianten med creme.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
Det kan være interessant at eksperimentere med forskellige ingredienser, hvis smag ligner hinanden. For eksempel har Mathias Skovmand-Larsen, researcher i Nordic Food Lab, kreeret en kanel-is helt uden at bruge kanel. I stedet har han brugt surdej lavet af kornsorten kamut, som giver en kanelagtig duft. Prøv selv! Men husk at begynde på surdejen ca. 2 uger før.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Kanel
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Kanel
Kan du genkende kamille fra te, som du måske får serveret, når du er syg? Kamille hjælper nemlig dit immunsystem, reducere forkølelse og bekæmpe infektioner. Men derudover smager det også rigtig godt, så hvorfor ikke lave skumfiduser med den dejlige, lette, blomstrede og søde smag af kamille? Prøv det selv!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Vilde planter
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Vilde planter
Prøv disse hjemmebagte boller til en kop varm kakao med flødeskum.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Bagning
  • Bolledej
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bagning
  • Bolledej
Syltetøj er hele frugtstykker, som er kogt med sukker. Ved at sukkersylte frugter kan man forlænge frugternes holdbarhed. Denne syltetøj er med jordbær, rabarber og vanilje. Måske er det første gang, du smager på andet end den traditionelle jordbærsyltetøj, som de fleste kender?
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Sukkersyltning
  • Konservering
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Sukkersyltning
  • Konservering