Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Æggeviden! Udforsk ægget i køkkenlaboratoriet

Madkundskab
Udskoling
Forfattere:  Cathrine Terkelsen, Anne Torpegaard Festersen, Morten Christensen

UNDER UPLOAD. I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde undersøgende med udgangspunkt i æggets madtekniske egenskaber. Fælles for alle eksperimenterne er, at eleverne arbejder ud fra en undersøgende tilgang, hvor de ikke får opskrifter, men skal anvende deres viden og sanser, opstille hypoteser og eksperimentere med æggets forskellige tilberedningsmetoder.

Aktiviteter i forløbet

Teksturkortene er et læremiddel til at aktivere elevernes forforståelse, og det giver tilmed eleverne et analyseredskab til senere brug, når de skal undersøge og sætte ord på æggets tekstur i æggeeksperimentet. På kortene findes typiske beskrivelser af madens mundfølelse, der er forklaret med det underliggende naturvidenskabelige fænomen eller definition. Download Smag for Livets teksturkort og lad eleverne diskutere, hvilke mundfølelser maden har.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Tekstur
I denne aktivitet skal eleverne få kendskab til og viden om æggets mange anvendelsesmuligheder og madtekniske egenskaber. Eleverne skal arbejde undersøgende og eksperimenterende. Fælles for alle aktiviteterne er, at de gennemføres uden en egentlig færdig opskrift. Eleverne vil blive præsenteret for et arbejdsark, som indeholder en ramme for aktiviteten med tilhørende undersøgelsesspørgsmål. Alle sanser skal i spil, så eleverne får en fornemmelse af, at sanser er vigtige som analyseredskab, når maden skal undersøges.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Madens æstetik
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madens æstetik