Gå til hovedindhold

Du er her

Æbler - tilsmagning og sorter

Madkundskab
Forfattere:  Kirsten Marie Pedersen, Cathrine Terkelsen
I dette forløb er der bl.a. fokus på, at eleverne få kendskab til og opnår viden om æblet, forskellige æblesorter og æblets opbygning. De skal undersøge æblets smag og anvendelsesmuligheder samt undersøge og tilegne sig sproglige begreber for, hvad der sker med æblets smag (herunder grundsmage, konsistens og aroma), når æblet tilsættes andre krydderier, krydderurter og råvarer. Dette danner afsæt for, at eleverne skal eksperimentere med æblet og udvikle en kreativ æble-ret, hvor æblet kombineres med et af disse krydderier.

Aktiviteter i forløbet

I denne aktivitet skal eleverne få kendskab til og viden om æblet, forskellige æblesorter og æblets opbygning. Eleverne skal undersøge æblets smag ud fra de fem grundsmage og udvikle en oversigt over retter, drikke og snacks med æbler. Aktiviteten er grundlag for, at eleverne i aktivitet 2 kan undersøge og vurdere æblets smag sammen med smage fra krydderier, krydderurter og råvarer og i aktivitet 3 kan udvikle eller omfortolke en ret med æbler.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Smagsoplevelser
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Beskriv
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Æbler
  • Smagsoplevelser
I denne aktivitet skal eleverne opnå yderligere kendskab til æblet ved at blive bevidste om æblets smag og diskutere dets anvendelsesmuligheder. Dette foregår ved, at eleverne undersøger og tilegner sig sproglige begreber for, hvad der sker med æblets smag (herunder grundsmage, konsistens og aroma), når det tilsættes andre krydderier, krydderurter eller råvarer. Disse smagsoplevelser diskuteres og danner afsættet for aktivitet 3, hvor eleverne skal eksperimentere med æbler og gennem en kreativ proces udvikle en kreativ og/eller innovativ æble-ret, hvor æblet kombineres med en af disse krydderier/råvarer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Duft
  • Fremlæg
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Æbler
  • Krydderier
  • De fem grundsmage
I denne aktivitet skal eleverne arbejde kreativt og innovativt med madlavning og handle på de idéer, som opstår i køkkenet. De skal undersøge æblets smag og anvendelsesmuligheder ved at eksperimentere med æblet, forskellige tilberedningsmetoder samt ét udvalgt krydderi/råvarer, og herigennem udvikle en kreativ æble-ret.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Æbler
  • Krydderier
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Snak
  • Skriv
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Sans
  • Smag
  • Æbler
  • Krydderier
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning