Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Budding

Fysik/kemi
7. - 9. klasse
Forfattere:  Mie Thorborg Pedersen

Øvelse for 6.-9. klasse, hvor der laves budding til at undersøge forskellige aspekter ved gelering.

Aktiviteter i forløbet

Budding er en meget traditionel europæisk dessert, hvor mælk/fløde sættes til en gelé-agtig konsistens ofte sammen med noget smagsgivende som chokolade eller vanilje. Som regel er det stof, der får mælken/fløden til at gelere, gelatine, der er udvundet fra dyr (ofte grise).I denne øvelse skal der laves budding, men gelatinen er skiftet ud med et andet geleringsmiddel kaldet Gellan. Gellan er udvundet fra mikroorganismer og er derfor vegetarisk. En af fordelene ved Gellan er, at det gelerer meget hurtigere end gelatine. En budding lavet på gelatine kan tage flere timer at lave, mens en budding på Gellan kun tager omkring 20 min. at lave.
Fag
Fysik/kemi
Kompetenceområder
  • Undersøgelse
Faglige temaer
  • -
Aktivitetstyper
  • -
  • Fysik/kemi
  • 7. - 9. klasse
  • Undersøgelse