Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag.

Du er her

Aktiviteter med temaet Umami

Du finder her en samling af tekster, som introducerer til centrale gastrofysiske og sensoriske begreber i relation til saucer. Begreberne kan gøre dig klogere på alt fra umamis betydning for saucers smag til saucernes konsistens og mundfølelse. Ligeledes introducerer teksterne til saucens historie og kobling til særligt det franske køkken.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Sauce
  • Umami
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • -
  • Grundtilberedning
  • Sauce
  • Umami
  • Tekstur
Det er vigtigt at kende til fermentering og umami i forhold til bælgfrugters rolle som en tilsmagningsingrediens. Bælgfrugter kan gennem fermentering bruges til at give retter smag, særligt umami. Fermenterede bælgfrugter anvendes i mange af verdens køkkener til at peppe grøntretter op, eller som hovedingrediens, der hvor kød ikke har været tilgængeligt. Eleverne skal forstå, hvordan fermentering af bælgfrugter giver ophav til umami, og udforske, hvordan denne egenskab kan anvendes i køkkenet.
Fag
Naturfag i produktion, Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Grøntsager
  • Fermentering
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Naturfag i produktion
  • Grundtilberedning
  • Grøntsager
  • Fermentering
  • Umami
Fagtekster og opskrifter > Sorthummeren - havets kardinal
I denne sektion finder du baggrundstekst om sorthummeren. Både arter, levesteder, fiskeri, farver, smag og tekstur gennemgås.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
Faglige temaer
  • Fra havet
  • Tekstur
  • Maillard
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Grundtilberedning
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Fødevarers naturfaglige egenskaber
  • Fra havet
  • Tekstur
  • Maillard
  • Umami
Kultur og traditioner > Brændende kærlighed i nye klæder
I den første aktivitet skal eleverne bl.a. se en video, som introducerende binder den personlige, håndværksmæssige, samfundsmæssige og naturfaglige dimension sammen. For kokken Rasmus Munk repræsenterer retten Brændende Kærlighed en række minder om hans mormors askebæger. Disse minder bruger han så til at nyfortolke retten. Historikeren Asmus Gamdrup fortæller, hvordan sådanne minder trækker tråde ud til historiske trends, og hvordan minderne kan udgøre en slags kilder til historisk forståelse. Og så fortæller gastrofysikeren Louise Beck Brønnum om, hvorfor hun synes, at brændende kærlighed smager så godt: umami! Eleverne skal bruge videoen som afsæt til det videre arbejde med personlige minder og fortolkninger/tilberedning af retter, som de kan huske fra tidligere (dette kommer i aktivitet 3).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagens psykologi
  • Umami
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Beskriv
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Erindr
  • Beskriv
  • Tilbered
  • Smagens psykologi
  • Umami
  • Måltid og madkultur
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Hvordan kan I smage jeres mad til? Og hvordan kan I få lidt ekstra smag ind i jeres retter? Vi har samlet en række videoer om tilsmagning, som du kan bruge i din undervisning.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Blive klogere på de 5 grundsmage, når eleverne fra Risingskolen smager på alle fem grundsmage.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • De fem grundsmage
  • Smagsreceptorer
  • Umami
  • Blodsukkermåling
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Duft
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Duft
  • Tilsmagning
  • De fem grundsmage
  • Smagsreceptorer
  • Umami
  • Blodsukkermåling
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Plakater
Hvilke stoffer i maden kan fremkalde "den femte smag", umami?
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Umami
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Umami
  • De fem grundsmage
Den femte grundsmag er ikke så velkendt som de øvrige fire, men flertallet kender den.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Opskrifter > Urter
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Opskrifter > Tang
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Dette er en opskrift på en lidt anderledes dip til fx grøntsagsstave. Den indeholder godt med umami og er et fint eksempel på, hvordan man nemt kan bruge tang i helt almindelig hverdagsmad.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Umami
Opskrifter > Smag på havet
Prøv denne pesto med savtang og krydderurter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tang
  • Krydderurter
  • Umami
I denne aktivitet skal eleverne opleve, hvordan man kan imødekomme nogle af de smagsmæssige udfordringer, der kan være forbundet med at spise grønt. Eleverne skal lave klassens helt egen ‘Smagshylde’. De skal herunder selv tilberede forskellige smagsgivere (f.eks. ristet knas, gastrik og hoisin), som kan tages i brug, når man laver mad med grønt. Der vil være fokus på umami, aromaer og teksturer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Grøntsager
  • Bæredygtighed
  • Smagsoplevelser
  • Tekstur
  • Umami
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Grøntsager
  • Bæredygtighed
  • Smagsoplevelser
  • Tekstur
  • Umami