Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag.

Du er her

Aktiviteter med temaet Tilsmagning

Kultur og traditioner > Brændende kærlighed i nye klæder
Eleverne skal nu tilberede retten Brændende Kærlighed på basis af en klassisk opskrift. Derudover skal de forholde sig til smag og tekstur med henblik på deres videre arbejde med at lave egne nyfortolkninger af retten.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Madkultur
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Madkultur
  • Tilsmagning
Eleverne tilbereder nu deres nyfortolkninger af Brændende Kærlighed, og der afsluttes med præsentationer, smagninger og respons fra klassen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Tekstur
  • Måltider
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Tilsmagning
  • Tekstur
  • Måltider
Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne opnå kendskab til forskellige krydderurter og erfare, hvordan krydderurterne kan anvendes som smagsgivere i maden.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Snak
  • Sans
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Krydderurter
  • Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne tilegne sig viden om de 5 grundsmage og lære, hvordan man kan anvende fødevarer, som repræsenterer grundsmagene, til at tilsmage maden. I denne aktivitet skal eleverne tilsmage deres egen drik (juice).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Smag
  • Sans
  • Skriv
  • Smagens fysiologi
  • Smagssansen
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
I denne aktivitet skal eleverne tilberede og tilsmage to slags grød med en række ingredienser. Hver gang én ingrediens tilsættes grøden, smager eleverne og vurderer grødens smag og tekstur. Hensigten er at udvide elevernes viden om smag samt færdigheder i at kunne tilsmage mad. Aktiviteten kan med fordel danne afsæt for, at eleverne udvikler deres egen smagfulde grød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
I denne aktivitet skal eleverne gennem eksperimenterende undervisning, dialog og tilsmagning af en neutral kartoffelsuppe, tilegne sig viden om tilsmagning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Sans
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Snak
  • Smag
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Sans
  • Undersøg
  • De fem grundsmage
  • Tilsmagning
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
I denne aktivitet skal eleverne identificere forskellige fødevarer, madlavningsprocesser og/eller madlavningsteknikker udelukkende via høresansen og dermed blive bevidste om, at høresansen også har betydning for smagen og smagsoplevelsen. Derudover skal de lære at sætte ord på mad- og smagsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
  • Madlavning
Eleverne skal opnå forståelse for, hvordan lugte er tæt forbundet med erindringer.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madlavning
  • Madens æstetik
  • Tilsmagning
  • Lugtesansen
  • Erindringer
Bæredygtighed og madspild > Udnyt naturens ressourcer - undgå madspild
Denne aktivitet handler om at arbejde kreativt med fødevarer og smag med henblik på at blive bevidst om, hvordan man kan anvende hele fødevaren og undgå madspild.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Kritisk refleksion
  • Madspild
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
  • Tilsmagning
  • Kritisk refleksion
  • Madspild
Undervisningsredskaber (folkeskolen) > Videoer
Hvordan kan I smage jeres mad til? Og hvordan kan I få lidt ekstra smag ind i jeres retter? Vi har samlet en række videoer om tilsmagning, som du kan bruge i din undervisning.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Lyt
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Gastrik
  • Råvarekendskab
  • Umami
  • De fem grundsmage
  • Krydderurter
Blive klogere på de 5 grundsmage, når eleverne fra Risingskolen smager på alle fem grundsmage.
Fag
Tværfaglig, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • De fem grundsmage
  • Smagsreceptorer
  • Umami
  • Blodsukkermåling
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Duft
  • Tværfaglig
  • Madkundskab
  • Smag
  • Snak
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Duft
  • Tilsmagning
  • De fem grundsmage
  • Smagsreceptorer
  • Umami
  • Blodsukkermåling
Vi har samlet tre videoer til dig, der handler om at sanke. Mikael Schneider guider dig til hvordan du kan sanke i skov, by og på stranden og giver nogle bud på hvordan du kan anvende dine sanke fund i lækre retter.
Fag
Tværfaglig, Natur/teknologi, Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tværfaglig
  • Natur/teknologi
  • Madkundskab
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
  • Vilde planter
Hvor kommer svinekødet og smagen af gris fra? I disse små film kan du gå på rundtur blandt frilandsgrise med svineavler Poul Lang Nielsen på hans gård på Hindsholm. I videoerne besøger vi både nyfødte smågrise, gamle søer, og undersøger "smagen" på grisenes foder.
Fag
Tværfaglig, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Madens kvalitet
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Tværfaglig
  • Natur/teknologi
  • Udforsk
  • Tilsmagning
  • Madens kvalitet
Når vi laver mad og synes, den mangler smag, er det ofte umami, der mangler. Her får du tips til at få smagen af umami frem.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • De fem grundsmage
  • Umami
  • Tilsmagning
Eleverne fra 5.A på Tarup Skole har sammen med STYRBÆKS gennemført Smag for Livets undervisningsforløb “Grisen og Smagen”, som bl.a. rummer gårdbesøg og tilsmagning med krydderurter.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Krydderurter
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tilsmagning
  • Krydderurter