Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Tekstur

Sanser og smag > Tilsmagning
I denne aktivitet skal eleverne tilberede og tilsmage to slags grød med en række ingredienser. Hver gang én ingrediens tilsættes grøden, smager eleverne og vurderer grødens smag og tekstur. Hensigten er at udvide elevernes viden om smag samt færdigheder i at kunne tilsmage mad. Aktiviteten kan med fordel danne afsæt for, at eleverne udvikler deres egen smagfulde grød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Tilbered
  • Smag
  • Sans
  • Undersøg
  • Beskriv
  • Tilsmagning
  • Smagsoplevelser
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Fødevarebevidsthed
I denne aktivitet skal eleverne opleve, at både følesansen og høresansen også har stor betydning for smagen. Dette foregår, ved at eleverne præsenteres for både bløde og knasende chips. I indskolingen kan øvelsen anvendes med henblik på at gøre eleverne bevidste om sanserne. På mellemtrinnet kan øvelsen i madkundskabsregi gøre eleverne bevidste om følesansen og høresansens betydning for smagen og smagsoplevelserne. I udskolingen kan aktiviteten med fordel anvendes for at aktivere elevernes forforståelse om sansernes betydning for smagen og som afsæt for et videre arbejde med smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Sans
  • Smag
  • Snak
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
  • Madlavning
I denne aktivitet skal eleverne identificere forskellige fødevarer, madlavningsprocesser og/eller madlavningsteknikker udelukkende via høresansen og dermed blive bevidste om, at høresansen også har betydning for smagen og smagsoplevelsen. Derudover skal de lære at sætte ord på mad- og smagsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Undersøg
  • Sans
  • Beskriv
  • Spil
  • Tekstur
  • Smagsoplevelser
  • Smagens fysiologi
  • Smagslege
  • Tilsmagning
  • Madlavning
Eleverne skal blive bevidste om følesansen og synssansens betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Snak
  • Sans
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Smag
  • Snak
  • Sans
  • Beskriv
  • Madlavning
  • Smagens fysiologi
  • Tekstur
Denne første del af materialet introducerer dig - læreren - for en række indledende tekster, som didaktisk og fagligt udfolder baggrundsidéerne til materialet.
Fag
Dansk, Historie, Madkundskab, Natur/teknologi
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • -
  • Dansk
  • Historie
  • Madkundskab
  • Natur/teknologi
  • Udskoling
  • Tekstur
Teksturkortene er et læremiddel til at aktivere elevernes forforståelse, og det giver tilmed eleverne et analyseredskab til senere brug, når de skal undersøge og sætte ord på æggets tekstur i æggeeksperimentet. På kortene findes typiske beskrivelser af madens mundfølelse, der er forklaret med det underliggende naturvidenskabelige fænomen eller definition. Download Smag for Livets teksturkort og lad eleverne diskutere, hvilke mundfølelser maden har.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Sans
  • Snak
  • Smag
  • Tekstur
Eleverne skal i denne aktivitet nu selv erfare, hvordan forskellige tilberedninger har betydning for, hvordan vi oplever smagen af blæksprutter.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Blæksprutter
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Tilbered
  • Blæksprutter
  • Tekstur
Tilberedningsteknikker > Tryk på smagen!
I forløbets anden aktivitet skal eleverne nu selv eksperimentere med trykkogeren. Hvad sker der med smag og tekstur i grøntsager, fisk og kød, når tilberedningen foregår 1) i en trykkoger, 2) i en almindelig gryde med låg?
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Trykkogning
  • Temperatur
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Grundtilberedning
  • Tilbered
  • Udforsk
  • Trykkogning
  • Temperatur
  • Tekstur
Her finder du en opskrift på karamelliseret gulerodssuppe lavet gennem trykkogning. Lad eleverne følge opskriften, og lad dem smage undervejs for at tilegne sig forståelse af, hvordan en trykkoger kan fungere som del af en færdig opskrift.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Trykkogning
  • Tekstur
  • Karamelisering
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Snak
  • Grundtilberedning
  • Tilbered
  • Snak
  • Trykkogning
  • Tekstur
  • Karamelisering
Gennem både teori og praksis bliver eleverne præsenteret for noget af det sensoriske arbejde, der foregår på erhvervsskolen. Teoretisk bliver temaer såsom grundsmage, tungens anatomi, madens udseende samt madens emotionelle kobling til personlige minder behandlet med eleverne som aktivt kommunikerende og reflekterende. Praktisk skal eleverne efterfølgende i køkkenet og bruge deres viden til at kreere kreative retter - udskæring og tilsmagning vil være i centrum.
Fag
Grundtilberedning
Kompetenceområder
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Sensorik og kvalitetskriterier
Faglige temaer
  • De fem grundsmage
  • Råvarekendskab
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Sans
  • Se
  • Fremlæg
  • Udskær
  • Grundtilberedning
  • Skolebesøg
  • Smag
  • Tilbered
  • Snak
  • Sans
  • Se
  • Fremlæg
  • Udskær
  • De fem grundsmage
  • Råvarekendskab
  • Grundtilberedningsmetoder
  • Sensorik og kvalitetskriterier
  • Tekstur
Undervisningsredskaber > Teksturkort
Download Smag for Livets teksturkort og brug dem til at diskutere, hvilke mundfølelser maden har.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Tværfaglig
  • Beskriv
  • Tekstur
Ude i naturen > Smagen af løg
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Eleverne skal tilberede, smage og undersøge forskellige slags løg og herigennem opnå viden om løgenes historie, dyrkning og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Eleverne skal tilberede forskellige retter med løg ud fra opskrifter og undersøge forskellige madlavningsmetoders betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Kultur og traditioner > Brændende kærlighed i nye klæder
Eleverne tilbereder nu deres nyfortolkninger af Brændende Kærlighed, og der afsluttes med præsentationer, smagninger og respons fra klassen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tilsmagning
  • Tekstur
  • Måltider
Aktivitetstyper
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Mellemtrin
  • Beskriv
  • Smag
  • Tilbered
  • Tilsmagning
  • Tekstur
  • Måltider
Baggrundsviden > Kort og spil
Download Smag for Livets teksturkort og brug dem til at diskutere hvilke mundfølelser, maden har.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Spil
  • Tværfaglig
  • Spil
  • Tekstur
Download Smag for Livets teksturkort og brug dem til at diskutere, hvilke mundfølelser maden har.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tekstur
Madens smag har en fysisk dimension: Teksturen. Det, vi mærker og føler, og som er afgørende for om vi kan lide maden.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Smagens fysiologi
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Tekstur
  • Smagens fysiologi
Æg har så mange forskellige egenskaber, at det nærmest er en gastronomisk schweizerkniv. Æg kan hæve, sammenbinde, tykne og emulgere - og er fuldt af smag i sig selv. Her afprøver et hold lærerstuderende fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, hvad ægget kan i køkkenet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Tekstur
  • Emulsion
  • Bagning
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Tekstur
  • Madlavning
  • Emulsion
  • Bagning
Opskrifter > Smag på havet
Synes du også, at blæksprutteringe føles som elastik i munden? Mange afskrækkes af blækspruttens seje konsistens, men med den rigtige tilberedning kan du få sprøde og møre blæksprutteringe.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tekstur
Hvis du gerne vil prøve at arbejde med blæksprutter i køkkenet, får du her en nem opskrift, som kan tilpasses efter smag og behag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Tekstur