Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Aktiviteter med temaet Løg

Undervisningsforløb > Smagen af løg
Gennem en række små indledende aktiviteter, vil eleverne opnå kendskab til råvaren løg og blive klædt på til at kunne arbejde med løg i køkkenet. Eleverne vil bl.a. lære, at der findes mange forskellige typer løg. De skal også se en kort video om løgets vej fra jord til bord, og begynde at beskæftige sig med løgenes anvendelsesmuligheder, som optakt til, at de skal i køkkenet og smage på forskellige løg samt tilberede retter med løg.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Løs
  • Se
  • Læs
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Løs
  • Se
  • Læs
  • Løg
Løg har en stor variation at byde på, og netop mulighederne for at bidrage med mange forskellige smags- og duftkomponenter, gør løget til en uovertruffen råvare i mange gastronomiske sammenhænge. Vi hakker, river, moser, steger, rister, koger og fermenterer for at frigive og udvikle smag i løgene. Det er i disse processer, at løget virkelig viser dets mange forskellige egenskaber, og hvorfor det er blevet en så almindelig ingrediens i mange retter.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Tilbered
  • Smag
  • Undersøg
  • Løg
Her finder du inspiration til et eventuelt videre arbejde med løg. Denne opgave lægger op til, at eleverne arbejder med en udvalgt type løg (fx forårsløg, hvidløg, ramsløg) for at opnå viden om løget historie, dyrkning, smag og anvendelse. Afsluttende præsenterer eleverne deres arbejde og en kreativ ret, hvor et udvalgt løg er i fokus.
Fag
Grundtilberedning, Varekendskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Grundtilberedning
  • Varekendskab
  • Kok 1. år
  • Kok 2. år
  • Kok 3. år
  • Kok 4. år
  • Undersøg
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Fremlæg
  • Løg
Råvarer og retter > Smagen af løg
Eleverne skal aktivere deres forforståelse i forhold til løg, forskellige slags løg samt løgenes anvendelsesmuligheder i madlavning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Skriv
  • Erindr
  • Beskriv
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
Eleverne skal på en smagsrejse gennem 3 forskellige workshops, hvor de skal smage på forskellige løg på forskellige måder og herigennem opleve, at løg kan være forskellige i udseende og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Aktivitetstyper
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Duft
  • Sans
  • Smag
  • Undersøg
  • Snak
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Sæt ord på smagen
  • Lugtesansen
  • Tekstur
  • Smagssansen
Eleverne skal bl.a. se en film, som tager dem med helt fra begyndelsen, hvor løget lægges i jorden, til pakningen af de færdige net, som de kender fra butikkerne. Herigennem skal eleverne opnå viden om løgets vej fra jord til bord.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Se
  • Undersøg
  • Snak
  • Beskriv
  • Fødevarebevidsthed
  • Råvarekendskab
  • Løg
Eleverne skal tilberede, smage og undersøge forskellige slags løg og herigennem opnå viden om løgenes historie, dyrkning og smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Aktivitetstyper
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Undersøg
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • De fem grundsmage
  • Tekstur
Eleverne skal tilberede forskellige retter med løg ud fra opskrifter og undersøge forskellige madlavningsmetoders betydning for smagen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Smag
  • Beskriv
  • Snak
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Sæt ord på smagen
  • Tekstur
  • De fem grundsmage
Eleverne skal på tur til et nærliggende område, hvor de kan lære at sanke ramsløg og tilberede deres egen pesto.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Udforsk
  • Sans
  • Smag
  • Tilbered
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Vilde planter
Eleverne skal, på baggrund af deres viden om løg, udvikle, tilberede og præsentere en kreativ løg-ret med fokus på forskellige smage og teksturer i løg.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
Faglige temaer
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
Aktivitetstyper
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Madkundskab
  • Mellemtrin
  • Udskoling
  • Snak
  • Udforsk
  • Tilbered
  • Smag
  • Beskriv
  • Fremlæg
  • Fødevarebevidsthed
  • Madlavning
  • Råvarekendskab
  • Løg
  • Kritisk refleksion
Løg er en af de mest almindelige ingredienser i vores madlavning - om vi laver en kødsovs, en salat, en dressing eller sylter. Gastrofysiker Morten Christensen ser nærmere på løgets mange egenskaber og muligheder.
Fag
Tværfaglig
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • -
  • Tværfaglig
  • Løg
Opskrifter > Løg
En skøn lille sprød sag, der serveres som tilbehør eller som snack.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
Sort hvidløg bliver ofte forvekslet med fermenteret hvidløg, men i virkeligheden er det ikke en fermentering, der foregår, men en kemisk proces kaldet maillard-reaktionen, der giver hvidløget den sorte farve.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
  • Maillard
Aktivitetstyper
  • -
  • Madkundskab
  • Løg
  • Maillard
Rösti serveres på alle tidspunkter af døgnet. Morgenmad, mellemmåltid, frokost... Rösti er smart at lave, når man har for mange kartofler og løg i grøntsagsskuffen.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
Prøv denne pizza bianca med løg og rosmarin.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
Har du nogensinde været på en forårstur i skoven, hvor det lugtede stærkt af hvidløg? Ramsløg har en meget tydelig lugt og kan bruges på mange forskellige måder (fx i supper eller pesto), men de smager også fantastisk, når de blot blandes med smør. Prøv det selv – det er så let og smager fantastisk!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
  • Vilde planter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
  • Vilde planter
Løgsuppen er en fransk sag. Masser af smag, krydderi og næring. Den varme, dampende suppe passer rigtig godt til en kold regnvejrsdag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
Vidste du godt, at hvidløgssmør er verdens nemmeste ting at lave? Lidt urter gør kun smørret mere interessant og er fantastisk til brød, kød og grøntsager.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg
Denne lille, syltede sag er perfekt til frokostbordet, på en postej eller som tilbehør til forskellige aftenretter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Løg
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Løg